Последни новини
Home / Законът / Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в „Бояна“, ремонтирано за над четвърт милион

Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в „Бояна“, ремонтирано за над четвърт милион

Defakto.bg
Над 700 прокурори на 24 август т.г. пристигнаха за национално съвещание в резиденция „Бояна“, комплексът в чиито Дом №5 живее техният главен началник.

Главният прокурор Иван Гешев живее  в Дом номер 5 на държавната резиденция „Бояна“.  Сградата, която обитава е триетажна,   със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м.  Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар.  Това  съобщи на извънреден брифинг в петък вечерта адвокат  Николай Хаджигенов. Той се позова на  отговор от правителството на въпросите,  поставени от  „Отровното трио“  за местоживеенето на главния прокурор и средствата похарчени за това.

Дом номер 5 на  резиденция „Бояна за първи път е ремонтиран от времето на Тодор Живков, обърна внимание адвокатът. Прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни, обясни Хаджигенов.  Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой“, но е участвала и друга фирма – „Жи Пи Груп“, която впоследствие сама се е отказала.  Втората фирма е на 20-годишния Венцислав Манчовски от мездренското село Горна Кремена, който според триото е свързан с ГЕРБ и е симпатизант на партията, който е играел ролята на подставено лице, за да се симулира конкурс, заяви юристът.

От отговора правителството не става ясно: „Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес-уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?“  Според Хаджигенов,  номерацията в алгоритъма на регистъра на обществените поръчки е разместена, което дава основания за съмнения дори и за ръчна манипулация.

Проф. Велислав Минеков подчерта, че дисквалифицираното дружество, играело ролята на подставено лице, е учредено с капитал от едва 10 лева.

„Дотук сме стигнали, ще продължим и нататък. Никой да не си прави илюзиите, че няма да установим и останалите суми, изразходвани за съвета, даден от всички служби в България главният прокурор да живее на това място, а не на обичайните места за всички останали главни прокурори на България“, заяви пиар експертът Арман Бабикян.

На 24 август т.г., в деня на Националното съвещание на прокурорите в Бояна,  адвокат Хаджигенов от името на  Отровно трио обяви серия от въпроси, свързани с местоживеенето на главния прокурор. Въпросите бяха:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция „Бояна“? По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5″? Имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?“

След като въпросите бяха огласени,  главният прокуророр  заяви пред Нова тв, че живее в държавен имот по препоръка на  българските служби за сигурност, но избегна отговора дали този имот е в  резиденция „Бояна“. „Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и Националната служба за охрана“, каза той и допълни, че семейството му  плаща наем на пазарни цени. Цената на наема е неизвестна.

Иван Гешев е първият главен прокурор, отишъл да живее в  архитектурно – парковия комплекс на  резиденция „Бояна“,  който е  предвиден за  официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството.  Когато организаторите на протеста поставиха въпросите на правителството, адвокат Хажигенов коментира  факти от живота на легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе: “ Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се бореше с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.