Последни новини
Home / Законът / Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в „Бояна“, ремонтирано за над четвърт милион

Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в „Бояна“, ремонтирано за над четвърт милион

Defakto.bg
Над 700 прокурори на 24 август т.г. пристигнаха за национално съвещание в резиденция „Бояна“, комплексът в чиито Дом №5 живее техният главен началник.

Главният прокурор Иван Гешев живее  в Дом номер 5 на държавната резиденция „Бояна“.  Сградата, която обитава е триетажна,   със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м.  Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар.  Това  съобщи на извънреден брифинг в петък вечерта адвокат  Николай Хаджигенов. Той се позова на  отговор от правителството на въпросите,  поставени от  „Отровното трио“  за местоживеенето на главния прокурор и средствата похарчени за това.

Дом номер 5 на  резиденция „Бояна за първи път е ремонтиран от времето на Тодор Живков, обърна внимание адвокатът. Прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни, обясни Хаджигенов.  Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой“, но е участвала и друга фирма – „Жи Пи Груп“, която впоследствие сама се е отказала.  Втората фирма е на 20-годишния Венцислав Манчовски от мездренското село Горна Кремена, който според триото е свързан с ГЕРБ и е симпатизант на партията, който е играел ролята на подставено лице, за да се симулира конкурс, заяви юристът.

От отговора правителството не става ясно: „Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес-уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?“  Според Хаджигенов,  номерацията в алгоритъма на регистъра на обществените поръчки е разместена, което дава основания за съмнения дори и за ръчна манипулация.

Проф. Велислав Минеков подчерта, че дисквалифицираното дружество, играело ролята на подставено лице, е учредено с капитал от едва 10 лева.

„Дотук сме стигнали, ще продължим и нататък. Никой да не си прави илюзиите, че няма да установим и останалите суми, изразходвани за съвета, даден от всички служби в България главният прокурор да живее на това място, а не на обичайните места за всички останали главни прокурори на България“, заяви пиар експертът Арман Бабикян.

На 24 август т.г., в деня на Националното съвещание на прокурорите в Бояна,  адвокат Хаджигенов от името на  Отровно трио обяви серия от въпроси, свързани с местоживеенето на главния прокурор. Въпросите бяха:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция „Бояна“? По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5″? Имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?“

След като въпросите бяха огласени,  главният прокуророр  заяви пред Нова тв, че живее в държавен имот по препоръка на  българските служби за сигурност, но избегна отговора дали този имот е в  резиденция „Бояна“. „Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и Националната служба за охрана“, каза той и допълни, че семейството му  плаща наем на пазарни цени. Цената на наема е неизвестна.

Иван Гешев е първият главен прокурор, отишъл да живее в  архитектурно – парковия комплекс на  резиденция „Бояна“,  който е  предвиден за  официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството.  Когато организаторите на протеста поставиха въпросите на правителството, адвокат Хажигенов коментира  факти от живота на легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе: “ Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се бореше с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.