Последни новини
Home / Законът / 841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Defakto.bg

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували

С гласовете на 841 от общо 1531 прокурори в страната единственият кандидат Евгени Иванов става член на Прокурорската колегия на ВСС от професионалната квота. Други 117 магистрати магистрати, участвали в изборите, са дали недействителен глас. Това би могло да се тълкува и като протестен вот.

Мандатът на Евгени Иванов ще е до октомври 2022 г., когато изтича петгодишният срок за този състав на ВСС. Иванов заема мястото на Даниела Машева, вече зам.-главен прокурор.

Резултатът не изненадва никого, най-любопитното в днешния ден бе каква ще е избирателната активност, предвид нееднократните публични призиви – наистина от други правни професии към обвинителите, да бойкотират избора и да не дават „вот на доверие“ на Иван Гешев. Пред Съдебната палата имаше и два протеста.

В крайна сметка днес са гласували 958 прокурори от 1531 имащи право на глас, отчете Изборната комисия. Това е 62,57 % обща избирателна активност. За валидност на вота се изисква участието на повече от половината от обвинителите и условието е изпълнено.

С хартиени бюлетини са гласували едва 86 прокурори, като 15 от бюлетините са недействителни. Което вероятно означава, че не е задраскано единственото възможно квадратче срещу името на единствения претендент. Действителните бюлетини са 71. С бюлетина гласува и самият кандидат (на снимката горе).

Електронно са гласували 872 прокурори, като 102 гласа са недействителни.

Общо действителните гласове са 841. 573 прокурори изобщо не са гласували.

Равносметката е, че „за“ единствения претендент са гласували повече от половината от обвинителите (половината са 766), но място за хвърляне на шапки няма. Още повече, че миналата събота прокурорите бяха приканени от Иван Гешев да изберат човека, който да защитава „нашите“ интереси, а кандидадът прогнозира, че призивите за бойкот просто ще закарат повече хора пред урните (фигуративно, имаше се предвид и вотът онлайн). Е, не се получи съвсем така.

След обявяването на резултатите Евгени Иванов изказа благодарност към своите колеги за получената подкрепа. Заяви, че прокурорите са институция и днес са доказали, че не се поддават на външни внушения, той се ангажира да бъде представител на прокурорите във Висшия съдебен съвет.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.