Последни новини
Home / Законът / Оповестяването на докладите за върховенството на закона е отложено за 5 октомври

Оповестяването на докладите за върховенството на закона е отложено за 5 октомври

Defakto.bg

Докладите за върховенството на закона на страните-членки по новия хоризонтален механизъм ще бъдат представени на 5 октомври, а не на 30-и септември, както бе казано,  съобщи БНР, като се позова на  източник от Европейската комисия.  Това е  второто отлагане на  доклада на ЕК за върховенството на правото и конкретно за България и Румъния, който  трябваше да бъде публикуван на 23 септември. Отлагането му  за 30 септември се свърза и с отложеното извънредното заседание на Европейския съвет заради поставянето под карантина на председателя му  Шарл Мишел, след като един от охранителите му се е разболял от Ковид-19.

 За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Обхватът на  Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.  ЕК настоява данните от наблюдението да бъдат обвързани с отпускането на бюджетни средства.

За 5-и октомври е предвиден и дебат в пленарна зала на Европейския парламент за върховенството на закона  и ситуацията в България. Подобни дебати по правило се правят за държави, които нарушават основни принципи на демокрацията и върховенството на закона.

На 17 септмври т.г.  станаха известни  29-те неудобни въпроса към българските власти, които евродепутати са задали след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП. Особено впечатление правят питанията към главния прокурор Иван Гешев какво е свършил по случая с т. нар. „къща в Барселона“ и за скандалните записи на глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

Междувременно стана известно, че германското председателство е предложило механизъм за отпускане на евросредства срещу върховенство на закона и независим съд, съобщава Ройтерс, цитирана от националното радио. Такава връзка трябва да има и за 750-те милиарда евро съюзни грантове и заеми за излизане от кризата, предизвикана от пандемията. „Върховенството на закона изисква всички обществени власти да действат според ограниченията, които им налага законът… под контрола на независим и безпристрастен съд“, е посочено в предложението за регулация, което трябва да получи съгласието на Европейския парламент.  Предлага се още  да не се изпращат евросредства на правителства, нарушаващи баланса между отделните власти и институции и демократичния контрол над тях, като решението за това да се взима от мнозинството от страните членки по препоръка на Европейската комисия.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.