Последни новини
Home / Законът / Оповестяването на докладите за върховенството на закона е отложено за 5 октомври

Оповестяването на докладите за върховенството на закона е отложено за 5 октомври

Defakto.bg

Докладите за върховенството на закона на страните-членки по новия хоризонтален механизъм ще бъдат представени на 5 октомври, а не на 30-и септември, както бе казано,  съобщи БНР, като се позова на  източник от Европейската комисия.  Това е  второто отлагане на  доклада на ЕК за върховенството на правото и конкретно за България и Румъния, който  трябваше да бъде публикуван на 23 септември. Отлагането му  за 30 септември се свърза и с отложеното извънредното заседание на Европейския съвет заради поставянето под карантина на председателя му  Шарл Мишел, след като един от охранителите му се е разболял от Ковид-19.

 За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Обхватът на  Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.  ЕК настоява данните от наблюдението да бъдат обвързани с отпускането на бюджетни средства.

За 5-и октомври е предвиден и дебат в пленарна зала на Европейския парламент за върховенството на закона  и ситуацията в България. Подобни дебати по правило се правят за държави, които нарушават основни принципи на демокрацията и върховенството на закона.

На 17 септмври т.г.  станаха известни  29-те неудобни въпроса към българските власти, които евродепутати са задали след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП. Особено впечатление правят питанията към главния прокурор Иван Гешев какво е свършил по случая с т. нар. „къща в Барселона“ и за скандалните записи на глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

Междувременно стана известно, че германското председателство е предложило механизъм за отпускане на евросредства срещу върховенство на закона и независим съд, съобщава Ройтерс, цитирана от националното радио. Такава връзка трябва да има и за 750-те милиарда евро съюзни грантове и заеми за излизане от кризата, предизвикана от пандемията. „Върховенството на закона изисква всички обществени власти да действат според ограниченията, които им налага законът… под контрола на независим и безпристрастен съд“, е посочено в предложението за регулация, което трябва да получи съгласието на Европейския парламент.  Предлага се още  да не се изпращат евросредства на правителства, нарушаващи баланса между отделните власти и институции и демократичния контрол над тях, като решението за това да се взима от мнозинството от страните членки по препоръка на Европейската комисия.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.