Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев информира ЕНП за „позорните дела“ на главния прокурор

Радан Кънев информира ЕНП за „позорните дела“ на главния прокурор

Defakto.bg

В ново писмо до евродепутатите от ЕНП Радан Кънев им дава „по-детайлна“ информация за политическата криза в България, нестихващите протести и „позорните дела“ на главния прокурор, чиято оставка се иска наред с тази на премиера. За това информират от пресцентъра на българския евродепутат.

Обръщението се прави седмица преди насрочения в Европейския парламент пленарен дебат за върховенството на закона в България (по предварителна информация на 5 октомври), който трябва да се проведе в първата седмица на октомври. За тогава е  отложено и оповестяването на първите доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки. А на 10 септември пред комисията ЛИБЕ (по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред) зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова обяви, че корупцията по високите етажи и отчетността на главния прокурор продължават да са нерешени проблеми в България и даването на дата за отпадането на въведения от 2007 г. мониторинг върху страната ни би било преждевременно. На това заседание особено остро изказване направи Клеър Дейли от групата, определяна като крайна левица в Европейския парламент, използвайки за Борисов и Гешев определението „бандити“.

Радан Кънев, единственият български депутат не от ГЕРБ в групата на ЕНП (най-голямата в европарламента), отново се обръща към колегите си с призив да се ангажират със защита на българските граждани, изправили се срещу безпрецедентна криза на правовата държава и да излязат от рамките на „деликатността“ по темата за управляващите в България. Днес е 82-ият ден на гражданския протест.

В писмото Кънев заявява:

„Преди предстоящия пленарен дебат за върховенството на правото в България и продължавайки предишният ни разговор по темата, се обръщам към вас с още по-детайлна информация за политическата криза в България. Ще представя една по-различна гледна точка, тъй като на предишното ни заседание, за съжаление, не ми беше дадена думата.

Не бих ви занимавал с политическите и партийни детайли, нито ви бих губил времето с предизборната обстановка, в която тази криза се развива. От друга страна, с цел да предоставя пълна и полезна информация за ситуацията, трябва първо да отбележа някои полуистини и откровени лъжи, които бяха споделени по време на предишното ни заседание. Казвайки това, оценявам балансираното и стойностно изказване, което направи председателят на българската делегация, г-н Ковачев. Има обаче няколко много важни детайла, които е намирам за необходимо да споделя с вас:

Лъжа е, че протестите в София са доминирани от проруски, леви групи и радикално настроени индивиди. Точно обратното – огромно мнозинство, особено в последно време, практически всички протестиращи са проевропейско настроени, умерени хора и протестите са напълно мирни. Те успешно се разграничиха от радикалното малцинство на протестите и действията им, заклеймявайки ги публично. Всички агресивни инциденти, споменати от българските ми колеги, бяха изолирани случаи и в по никакъв начин не представляват общата идея на протеста“.

Радан Кънев информира, че на протестите се събират десетки хиляди българи, повечето от тях млади, огромна част политически необвързани. Заявява, че сред основните сили, движещи протестите, са политическите акции на Христо Иванов – съпредседател и лидер на Демократична България, разкрил тежки корупционни схеми и олигархични зависимости. Също така осветлил връзките между настоящото правителство и олигархични бизнес кръгове, около ‚либералното‘ Движение за права и свободи (ДПС). Подчертава и активното участие на коалицията „Демократична България“, представлявана от него в групата на ЕНП.

И продължава:

„Уважаеми г-н Туск,

Скъпи колеги,

Причината, поради която ви предоставям тази информация, е искането ми Вие да се ангажирате със защита на българските граждани. Те са изправени срещу безпрецедентна криза на правовата държава, особено след избора на новия Главен прокурор, задълбочаваща криза със свободата на медиите, поставила България на срамното за целия Съюз, 111-то място в ежегодния доклад на Репортери без граници.

Убеден съм, че повечето от вас са добре информирани за реалното състояние в България и повечето запазвате мълчание, поради политически причини. Все пак искам да обърна вниманието ви към част от позорните дела на Главния прокурор през последните няколко години. Вие решете дали сериозното ви ангажиране с кризата на правото в България би било действие срещу проевропейската ориентация на България:

  1. Дори преди избирането си, Главният прокурор публично отрече принципа на разделението на властите, определяйки го като обсесия на ‚десните екстремисти‘.
  2. След встъпването си в длъжност, Главният прокурор често използва материали от разследвания и подбрани части от доказателства по дела, за да ‚докаже‘ обвиненията си медийно, превръщайки правораздавателния процес в ПР кампания, срещу обвинени, неосъдени лица.
  3. Главният прокурор лепи етикети като ‚престъпници‘, ‚олигарси‘ и ‚корумпирани политици‘, остро нарушавайки презумпцията за невинност, в своите самохвални медийни кампании.
  4. Основното публично послание на Главният прокурор е заклеймяване на приватизацията в България, използвайки левичарски политически клишета и опетняване на реформисткия държавник (ЕНП, център-дясно), който трансформира икономиката и смени геостратегическата ориентация на България, проправяйки път към членството ѝ в ЕС.
  5. Списъкът с обвинителни актове на Главния прокурор срещу публични и политически лица е пълен практически главно с проевропейски и прозападни реформатори. Изкушен съм да споделя с вас част от тях:
  • Г-н Даниел Митов, твърд проевропеец, бивш Министър на външните работи в правителството на ГЕРБ/ЕНП, отявлен индивидуален член на ЕНП, заедно с неговия заместник, г-н Ангеличин. И двамата оправдани от всички съдебни инстанции. Въпреки това Прокуратурата обвини законодателството за липсата на присъда.
  • Г-н Николай Ненчев, център-дясно. Виден прозападен Министър на отбраната в правителството на ГЕРБ/ЕНП, оправдан на две съдебни инстанции с аргументите, че нито едно доказателство за извършено престъпление не е предоставено от Прокуратурата. Въпреки това Прокуратурата продължава да обжалва решението на съда.
  • Г-н Трайчо Трайков и г-н Симеон Дянков, реформаторски министри от първото правителство на ГЕРБ, оправдани на първа инстанция, заедно с проевропейския издател и бизнесмен, г-н Иво Прокопиев. Отново, Съдът твърди, че няма представени доказателства за извършено престъпление. Главният прокурор, коментира решението с думите: „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси“.
  • Г-н Петър Москов, реформаторски министър от правителството на ГЕРБ/ЕНП. Все още няма произнесена присъда по неговото дело.

Още един крещящ пример, сред много други, е повдигнатото обвинение срещу Председателя на Българския фармацевтичен съюз, Професор Стоименова. Обвинена е само защото публично сподели притесненията си за недостига на лекарства, което е публичен европейски проблем, често повдиган, дори по-остро, от всички членове на ЕНП в Комисията по околна среда и обществено здраве на ЕП. Естествено Съдът не даде старт на делото, връщайки го на Прокуратурата за прецизиране на обвинението.

Предполагам, че всички тези център-дясно реформистки, проевропейски политици и публични личности с радост биха споделили пред ЕНП мнението си как Главният прокурор и неговата администрация работят за проевропейското развитие на страната.

На разположение съм за по-задълбочена дискусия по тази тема. Имайки предвид неудобната за ЕНП позиция в предстоящият дебат, бидейки отдаден последовател на европейската християндемокрация и лоялен член на ЕНП, считам за мой дълг да ви предупредя за плаващите пясъци, в които ЕНП ще навлезе пред очите на българските граждани и европейските данъкоплатци, ако остане сляпа за тази криза.

С уважение,

Радан Кънев“

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.