Последни новини
Home / Законът / 1000 лева глоба за член на СИК, гласувал два пъти на последните евроизбори

1000 лева глоба за член на СИК, гласувал два пъти на последните евроизбори

Defakto.bg

Районният съд в Генерал Тошево освободи от наказателна отговорност срещу налагане на 1000 лева глоба член на секционна избирателна комисия, упражнил два пъти правото си на глас на последните евроизбори на 26 май миналана година. За това съобщиха от прокуратурата.

66-годишният член на секционна избирателна комисия в село Писарово Георги Ст. е бил привлечен към отговорност по член 168, ал. 2 от НК – за двойно гласуване, като престъплението се внаказва с пробация и глоба от 500 до 2000 лева.

Като член на СИК в секция №031 в село Писарово, община Генерал Тошево по време на евроизборите Георги попълнил декларация, с която удостоверявал, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, и упражнил правото си на глас в секцията, където бил член на комисията.

По време на почивка в изборния ден 66-годишният Георги отишъл в Генерал Тошево, където се водел по постоянен адрес, и упражнил повторно правото си на глас в секция №001. След това се върнал в село Писарово и продължил да изпълнява задълженията си като член на СИК.

След като било образувано досъдебното производство по член 168, ал. 2 от НК, Георги признал вината си. Поискал да сключи споразумение с Районната прокуратура в Генерал Тошево. Предвид чистото му съдебно минало, липсата на криминална регистрация и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по време на разследването прокуратурата е приела, че са налице изискванията той да бъде освободен от наказателна отговорност по член 78а от НК и да му бъде наложена глоба.

Това и направил съдът.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.