Последни новини
Home / Законът / БХК призовава институциите към бързи и ефективни действия срещу хомофобското насилие

БХК призовава институциите към бързи и ефективни действия срещу хомофобското насилие

Defakto.bg

Образователните стандарти  допускат да се  формират предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне. В подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви

Утре се навършват 12 години от убийството на Михаил Стоянов по хомофобски подбуди в парк Борисова градина в София.

 На 28 септември, понеделник, след медийни публикации стана ясно, че през изминалата седмица пловдивски ученици са организирали и реализирали нападение над свои връстници, заради предполагаемата им хомосексуална ориентация. Според публичната информация, инициаторите и голяма част от участниците в хомофобското шествие, завършило с насилие, са 14–15-годишни момчета. Целта на момчетата е била „да изчистят градската градина“ в Пловдив от момчета и момичета с „неправилна“ сексуална ориентация. При акцията са били замеряни с яйца и бити няколко момичета, заради различния им външен вид.

Днес пострадалите съобщават, че родителите им се страхуват да ги пуснат на училище.

Призоваваме властите бързо и ефективно да изяснят фактите около случилото се и да не премълчават хомофобския мотив на деянието! Очакваме системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства, за да стане ясно, че подобни прояви са противозаконни, наказуеми и обществено неприемливи. Необходим е ясен сигнал, че нарушенията и престъпленията, предизвикани от омраза по признак сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи.

Припомняме, че утре се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина в София със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив – „защото прилича на гей“.

Случилото се следва също да предизвика остра загриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата – Министерството на образованието и науката, Министерството на  младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето.[1] Вече години наред децата и подрастващите стават свидетели на нарастваща публична агресия, нормализиране на езика на омразата и официализиране на предразсъдъците и отхвърлянето на различността.  Образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече – допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне.

Настоятелно обръщаме внимание, че в подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви. Задължение на институциите е да предотвратят това и да създадат приемаща среда за образование, възпитание и развитие за всички деца, независимо от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна. ♦

[1] Припомняме, че през 2015 г. БХК и други организации, както и политически партии, подкрепиха Декларация на София Прайд за недискриминация спрямо ЛГБТИ хората в сферата на образованието, която е публикувана на адрес: https://sofiapride.org/ed-declaration-2015/.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.