Последни новини
Home / Законът / И анализ не „спаси“ ситуацията с атестирането на Мирослава Тодорова, пак остана без оценка

И анализ не „спаси“ ситуацията с атестирането на Мирослава Тодорова, пак остана без оценка

Defakto.bg

Дори и изготвен анализ как действащият състав на ВСС е оценявал магистрати, допускали просрочия по дела, не доведе до излизане от затворения кръг с оценяването на съдия Мирослава Тодорова. Два гласа не стигнаха днес тя най-сетне да получи атестацията си. За кадрово решение се искат поне 8 „за“.

Както е известно, сагата с това атестиране се точи повече от година и половина, като включително мина и през решение на Върховния административен съд. А проблемът е, че част от кадровиците категорично отказват да гласуват „много добра“ оценка за работата на този съдия, макар и не с максимабния брой точки. Ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК)  отдавна предлага Тодорова да бъдепризната за отличен съдия, с оценка 94 точки (от 100 възможни), отсрещните предложения за оценка „добра“, с 90 или 89 точки. На този фон не останаха съмнения, че става дума за специално отношение именно към Мирослава Тодорова, единодушно признавана за отличен професионалист. Избоде очите и фактът, че друг съдия от същия съд СГС – Петя Крънчева, при която с години не приключват на първа инстанция знакови дела (например срещу Вальо Топлото), а работата й като зам.-председател в екипа „Янева“ бе коментирана от специална проверка на предния ВСС, бе обявена от този състав на съвета за почти пълен отличник и работата й оценена с 98 точки.

За да се реши най-сетне спорът за Мирослава Тодорова пък през юни Съдийската колегия поръча анализ на собствената си практика, конкретно „на определяните оценки по общите критерии за атестиране „Умение за оптимална организация на работата“ и „Експедитивност и дисциплинираност“. Той е изготвен от дирекцията „Атестиране“ на магистратите на ВСС и включен в дневния ред днес.

Анализът не е публичен, резултатите от него ще бъдат оповестени след заличаване на имената на съдиите и на съдилищата им, гласува днес колегията.

От изказвания на кадровици все пак се разбра, че предлаганите рестрикции спрямо Мирослава Тодорова са в разрез със собствената им практика.

Красимир Шекерджиев от името на КАК повтори предложението за „много добра“ оценка от 94 точки.

Този път председателят на ВАС Георги Чолаков (гласувал преди за по-ниска оценка) подкрепи предложението. И заяви:“След излизането на анализа това е коректната оценка. Крайно време е да сложим точка на тази сага“.

Цветинка Пашкунова обяви: „Налага се изводът, че не сме били прекомерно строги към колеги от софийските съдилища заради високата натовареност и не сме демонстрирали такава рестриктивна политика, каквато се предлага в случая.  А най-непосредствени впечатления за работата на колегата Тодорова има атестационният състав, в който са участвали и върховни съдии и съвкупно са преценени всички относими показатели“.

Даниела Марчева също се изказа „за“ предложението на КАК, като добави, че би гласувала и за по-висока атестационна оценка.

Атанаска Дишева се спря на твърдените три дисциплинарни наказания на съдия Тодорова, две от които вече са заличени по силата на закона и са извън атестационния период, а третото  – „забележка“, дори не е влязло в сила.

Против предлаганата оценка изказвания нямаше. Но гласуването бе 6 „за“ при изискване за минимум 8, срещу 2 „против“ – Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев.

И оценката не мина. От заседанието днес отсъстваха мнозина, включително Лозан Панов и Олга Керелска, които са в отпуска и вероятно биха подкрепили оценката за Тодорова. Нямаше ги обаче и противници на „много добрата“ атестация.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.