Последни новини
Home / Законът / Наблюдение от Етрополе: ЕИСС не е станала по-бърза

Наблюдение от Етрополе: ЕИСС не е станала по-бърза

Defakto.bg

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) наистина е мудна, а до момента не се наблюдава съществено подобрение, което да намали броя на кликванията и времето, отиващо за извършване на процесуални действия.

Това наблюдение сподели пред кадровиците кандидатстващия за втори мандат като председател на Районен съд – Етрополе Цветомир Цветанов, в отговор на въпроси. Единодушно, Цветанов бе избран от Съдийската колегия за втори мандат.

Поводът за питанията за ЕИСС е фактът, че РС-Етрополе е сред 40-те съдилища, които продължават да работят в системата, след като с решение на Пленума на ВСС отт 18 септември до 10 декември бе спряно качването на дела в нея за всички останали. Изключения бяха 17-те пилотни съдилища и онези, които изрично пожелаха да не спират – оказаха се 23 на брой, районни и две военни. Целта на „спирането“ е през това да се решат основните проблеми с функционалностите на новата систева.

Желанието да продължат с ЕИСС Цветанов обясни с факта, че са малък съд, от двама магистрати, с ниска натовареност и са можели да си позволят да „поемат предизвикателството“ в реално време да продължат да изучават новата система. Внедряването й в РС-Етрополе е станало на 17-19 август.

„За нас като малък съд ситуацията е друга, не е като в големите съдилища, напълно споделям тревогите на колегите от СРС. За нас решихме, че връщането на старата система съвсем ще ни обърка. Според мен обаче ЕИСС  наистина е мудна,  не ми е направило впечатление да сме намалили броя на кликванията, няма съществено подобрение, довело до намаляване на времето, необходимо за извършване на действия по определено производство. Например в производство по споразумение  протоколът трябва да е предварително изготвен, в зала не можем да подписваме електронно, сега трябва отделно да го подпиша, да се принтира и да се носи в зала на страните за подпис, което преди не се е случвало“, каза председателят на районния съд.

На въпрос за прекрояването на съдебната карта и мястото в нея на малки съдилища с ниска натовареност, бе категоричен – те трябва да продължат да съществуват и имат своето място, особено при наличието на магистрати, желаещи да работят в тях. Още повече, че съдът е от последните институции, олицетворящи държавността в малките населени места. В същото време Цветанов заяви, че, според него,  натовареността на съдиите у нас трябва да стане приблизително еднаква, като се разпределят не само заповедни, но и други дела от по-тежко към по-слабо натоварени. В отговор на въпрос обаче уточни, че моделът на преструктуриране на прокуратурата, според негови колеги, не е довела до промяна в натовареността.

Обяви се и против варианта в малките съдилища да останат само специфичните за тях дела, а останалите да се прехвърлят в областния център. Това  няма да реши проблема с натовареността, а всички съдии трябва да участват в общото правораздаване, смята Цветомир Цветанов.

Той е в съда в Еттрополе от 2006 г., през 2014 г. става председател. Преди това е бил следовател, а още по-преди оперативен работник.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.