Последни новини
Home / Законът / Президентът внася промени в Конституцията след избори, когато парламентът стане отново легитимен

Президентът внася промени в Конституцията след избори, когато парламентът стане отново легитимен

Defakto.bg

Ще  внеса моите предложения за промени в Кноституцията след избори, когато българският парламент придобие отново легитимност, за да може адекватно да разгледа тези промени“ – това обяви президентът Румен Радев след срещата си с ръководствата и представителите на научни звена на четири института.

„Най-голямата партия с най-голям финансов, човешки и административен ресурс внесе предложение за Конституция-недоносче, подигравка към правото в България. Аз избрах друг подход“ – заяви  той в отговор на  журналистически въпрос, защо не е провел консултации с политическите партии за готвения от него проект за конституционни промени.  И добави, че за разлика от управляващите първо е провел и огласил  всички разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, с неправителствени организации и граждани.

„На следващ етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да мине през парламента“, заяви президентът и подчерта, че днес дневният ред на обществото е съвсем друг, поради гражданските протести и пълното изчерпване на лимита на доверие в парламента.

Радев посочи, че парламентът отхвърля вето, без дори да гледа мотивите. Вчера той направи специално обръщение, в което обяви, че налага вето на промените в Изборния кодекс.

Това показва липсата на диалог, но не от моя страна. Тук липсата на диалог е от парламента. Аз внасям достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето. Вие сте свидетели как от парламентарната трибуна се заявява, че ние няма да ги гледаме даже мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента. Ето, на това му казвам липса на диалог“,  коментира  президентът.

„Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. И когато управляват неефективно, когато не управляват и разпиляват ресурсите, не в интерес на народа, винаги ще критикувам. Ако БСП вземе властта, разбира се, аз ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат добре. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела“ .

По думите на държавния глава, политическият дневен ред в страната е толкова наситен, даже критичен, че няма да допусне подмяната му с кадрови въпроси. „Няма как да имам различия с началника на кабинета си. Всеки в президентството следва да спомага за реализацията на моята политика“, посочи още президентът.

На въпрос за отношенията си с лидера на БСП Румен Радев отговори, че никога не е оттеглял подкрепата си за нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. „Без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява. Моите критики са към тези, които управляват неефективно и разпиляват ресурсите не в интерес на народа“, подчерта президентът. Държавният глава добави, че ако БСП вземе властта, ще критикува там, където вижда, че нещата не се вършат както трябва.

„България е в криза. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това е управление, благодарение на което България става негативен герой в световното медийно пространство и губи легитимност във всички международни институции. На това трябва да се сложи по-скоро край“, каза още президентът Румен Радев.

Държавният глава призова за незабавни, честни и прозрачни избори, както и за дебат за почтеност в политиката и нов обществен договор. По думите на Радев, само изграждането на ясни механизми за прозрачно, отчетно  и отговорно управление могат да върнат доверието на хората в собствената им държава.

„Много време има, всеки ден е важен“ – така Румен Радев отговори на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат. Президентските избори трябва да бъдат след година.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.