Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обяви за 7 756 тона опасни отпадъци по делото срещу „групата“ на Бобокови

Прокуратурата обяви за 7 756 тона опасни отпадъци по делото срещу „групата“ на Бобокови

Defakto.bg

Сформиран е съвместен екип за разследване с италиански обвинители

Нови вести по разследването срещу твърдяната организиранапресттъпна група с участието на братя Атанас и Пламен Бобокови и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков оповести прокуратурата днес.

Последната новина по това дело бе от средата на август, когато Апелативният специализиран отмени наложените на Атанас Бобоков, Красимир Живков и Николай Миховски парични гаранции и ги остави зад решетките, макар че няма опасност да се укрият. Тогава стана ясно и че в това разследване е включен управителят на първата фирма с разрешително за преработтка на опасни отпадъци „Глобал рисайклинг“ Васил Богданов, който близо три години е бил разследван от СРП, без данни за организирана престъпност.

Гръмкото разследване срещу „групата“ е от май, оттогава Атанас Бобоков, Живков и други са в ареста. Специализираната прокуратура се опита да вкара там и Пламен Бобоков, задето внесъл определената му гаранция със закъснение, но съдът отказа задържане. Срещу Пламен Бобоков обаче бе образувано и производство за „престъпен сговор“ заедно с президентския секретар Пламен Узунов, включително задето разменяли публична международна информация от БТА.

А големият въпрос в разследването за организираната престъпна група, поставян от защитата от самото начало е къде точно и какви точно са твърдяните престъпления. С уточненията, че отпадъците от производството на Бобокови са били предавани на лицензирани български фирми, според действащите закони.

Съобщението на прокуратурата от днес:

„16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам. министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

В землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на гр. Лом, обл. Монтана – 501 тона опасен отпадък и в гр. Плевен – 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен – 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, гр. София – 1108 тона опасен отпадък.

Съгласно действащото в Република България законодателство, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък в Република България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ на Република България, съгласно Регламент №1013/2006г./ЕО/. От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в гр. Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия.

От събраните до момента доказателства е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на разследването е установено, че на 25.01.2018 г. е бил сключен договор между „Монбат Рисайклинг“ ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В изпълнение на този договор през 2018 г. „Монбат Рисайклинг“ ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД на друго дружество, а на трето – 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.

Дружества от група „Монбат“, контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28.05.2020 г. на територията на Република България – област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца са участвали в организирана престъпна група по смисъла на чл.93, т.20 от НК с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл.255, ал.1 от НК, чл.353б, ал.1 от НК чл.353в, ал.1 от НК, чл.282, ал.1 от НК.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Оповестените данни, видео и снимков материал се предоставят на медиите след разрешение от наблюдаващия прокурор на основание на чл. 198, ал. 1 от НПК“.

Снимката е на пресцентъра на ПРБ

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.