Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Defakto.bg
Спецсъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. парична гаранция, съобщи БНР.  Прокуратурата ще протестира, защото настоява Динева да остане в ареста, а пък адвокатите на Динева ще обжалват това определение, защото тя може да си позволи толкова висока гаранция.  Динева е зад решетките от февруари тази година по  обвинение, че е  част от организираната престъпна група на мъжа си.

Съдът прие, че е налице обосновано предположение за извършените от Динева престъпления, в които тя е обвинена, но смята, че ако бъде удължено още задържането й под стража, това би било необоснована репресия спрямо нея. Няма и  опасност на свобода да се укрие и да извърши друго престъпление.

Според адвокатите, Елена Динева е задържана просто защото е съпруга на Васил Божков. Според обвинението –  защото тя заедно с Божков и 9 други участници в организирана престъпна група е извършвала редица престъпления – незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др. подобни.

Защитникът на  Динева адвокат Людмил Рангелов  изрази опасения, че тя не може да внесе подобна гаранция: „При нея всички имоти са възбранени, вещи запорирани, сметки – също. Важното е, че съдът, от чисто процесуална гледна точка, се отнесе с необходимото уважение към изминалия срок на нейното задържане“.
Решението ще бъде обжалвано и крайното определение ще бъде на Апелативния специализиран наказателен съд след седмица.  Ако Елена Динева не си плати гаранцията, няма да може да напусне ареста.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.