Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия представя първия годишен доклад за върховенството на закона във всички страни-членки

Европейската комисия представя първия годишен доклад за върховенството на закона във всички страни-членки

Defakto.bg

 

Европейската комисия ще представи  днес  първия годишен доклад за върховенството на закона във всички страни-членки по новия хоризонтален механизъм.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за другата седмица, но вчера говорителката на Комисията Дана Спинант обяви, че това ще стане днес след колегиума на комисарите, съобщава БНР.

Докладът  обхваща всички 27 държави-членки и ще се занимава не само с правораздаване и борба с корупцията, но за пръв път и с медиите. Той е различен  и не замества – Механизма за сътрудничество и проверка, който бе създаден специално за България и Румъния при приемането им през 2007 г. и все още не е прекратен формално, уточнява Дневник.   Структурата на доклада обхваща четири тематични раздела: правораздаване, борба с корупцията, баланс между институциите и свобода на медиите, съобщава изданието и прогнозира, че   тонът в доклада ще бъде  сдържан, дипломатичен, и политически премерен.

„Сянката“ на т.нар. мониторинг над България за 2019 г.   обаче,  ще се усеща, тъй като  няма как да се избегнат поетите  ангажименти от българското правителство за промени в законодатеството и борбата с корупцията по високите етажи, за независимостта на съдиите, за безотчетността на главния прокурор и колко ефективно е преследването на корупцията по високите етажи.

На 10 септември еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта и подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия механизъм, който включва и свободата на медиите.

Евродепутатката Софи инт Велд от „Обнови Европа“, която е и председател на мониторинговата група, провела закрито заседание в края на август за ситуацията в България, определи обстановката като много сложна, тъй като двата механизма се застъпват и не е я ясно точно какъв ще бъде новият. Тя допълни, че все още има несвършена работа и Венецианската комисия не е била включена в отчетността на главния прокурор.

В новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона, който Европейската комисия ще представи днес, се казва, че заплахите срещу журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, съобщава „Политико“. В текста се подчертава, че независимостта на съдебната система е изправена пред риск в Унгария и Полша, съобщава БТА.  Цитиран е еврокомирасят по правосъдието Дидие Рейндерс, който изразява очакване оценките от докладите да не бъдат обсъждани само в Брюксел, а и на национално равнище. Той допълва, че е готов да пътува до държавите за разискване на съдържанието на докладите и целта му е да говори пред националните парламенти.
Рейндерс добавя, че когато това се окаже невъзможно, ще потърси разговор с представители на гражданското общество. Еврокомисарят възнамерява да посети държавите по азбучен ред и в първата група попадат Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Той заявява,  че предизвикателства с върховенството на закона има във всяка европейска страна и никоя от тях не е безпогрешна.
По думите му  положителен пример се наблюдава в Малта, където след убийството на журналиста Дафне Галиция е настъпила еволюция по отношение на независимостта на прокурорите и съдиите. Той пояснява, че промените настъпват след външен натиск от ЕС и Венецианската комисия, но и от гражданското общество.

Рейндерс уточнява, че отлагането на представянето на докладите се дължи на общата непредвидимост в Брюксел покрай пандемията от Ковид-19, като дава за пример пренасрочването на заседанието на Европейския съвет този месец и постоянната промяна на решенията къде ще заседава Европейският парламент.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.