Последни новини
Home / Законът / Втора реформа на прокурорската карта – на окръжно и апелативно ниво ще обсъждат кадровиците на 7 октомври

Втора реформа на прокурорската карта – на окръжно и апелативно ниво ще обсъждат кадровиците на 7 октомври

Defakto.bg

Не избраха за втори мандат шефа на РП-Сливен, който не иска да натиска подчинени къде да работят

Преструктурирането на прокурорската карта навлиза в нов етап. На 7 октомври членовете на Прокурорската колегия на ВСС ще обсъждат и изберат модела за реорганизация на прокуратурите на окръжно и апелативно ниво, както и план за действие в изпълнение на европроект. Това единодушно решиха кадровиците днес. Става дума за проекта по ОПДУ, който обединява изготвянето и внедряването на Единната информационна система на съдилищата и създаване на модел за оптимизация на съдебната карта. Негов ръководител е Гергана Мутафова от Прокурорската колегия.

Обвинител №1 Иван Гешев не присъства, председателстващият заседанието Евгени Диков обяви, че той е в отпуск.

Новото преструктуриране ще дойде след три вълни на реорганизация на районните прокуратури в страната по модела, приет от предния ВСС. Той заложи на оставането на районни прокуратури само в областните градове, като всички останали се трансформираха в териториални поделения към тях.  Така от 1 януари 2019 г. се закриха 11 районни прокуратури, от 1 януари 2020 г. – още 28 РП, а от 1 януари 2021 г. 38 районни прокуратури се превръщат в териториални поделения.

Прокурор Иван Иванов

В дневния ред днес бе и избор на ръководител на една от окрупнените при втората вълна РП – тази в Сливен, към която от 1 януари тази година преминаха прокуратурите в Нова Загора и Котел. Кандидатът бе един – досегашният районен прокурор на Сливен Иван Иванов. Но кадровиците не му дадоха втори мандат – Иванов събра 4 „за“ срещу 3 „против“, за избор се искат минимум 6 „за“.

В изложението си пред колегията Иванов, който е в РП-Сливен от 2001 г., посочи, че реформата при тях е протекла по-леко от очакваното и въпросът с натовареността е решен, няма проблем и с документооборота, който се осъществява по електронен път. Но има проблеми с мотивирането на магистрати за работа в териториалното поделение в Нова Загора. Бе категоричен – той няма да упражнява управленска принуда върху колегите си. На въпрос за каква точно принуда говори, като е въпрос на изпълнение на службата, Иван Иванов отговори, че половината от работещите в Сливен обвинители са или с малки деца и не може да ги принуждава да отидат в Нова Загора.

Отново с решение от днес кадровиците назначиха столичен обвинител – Бисер Кирилов от СГП да изпълнява функциите окръжен прокурор на Враца до избора на титуляр.

Нови прокурорски помощници

По един нов щат за прокурорски помощници да получат ВКП и СГП, гласува още колегията.

В момента във Върховната касационна прокуратура щатът за обвинители е 96, за помощници – 23. Новата бройка ще отиде в отдел „досъдебен“, където наличните трима помощници се оказали недостатъчни.

В Софийсата градска прокуратура щатът за обвинители е 187, за помощници 11, сега ще станат 12.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.