Последни новини
Home / Законът / Втора реформа на прокурорската карта – на окръжно и апелативно ниво ще обсъждат кадровиците на 7 октомври

Втора реформа на прокурорската карта – на окръжно и апелативно ниво ще обсъждат кадровиците на 7 октомври

Defakto.bg

Не избраха за втори мандат шефа на РП-Сливен, който не иска да натиска подчинени къде да работят

Преструктурирането на прокурорската карта навлиза в нов етап. На 7 октомври членовете на Прокурорската колегия на ВСС ще обсъждат и изберат модела за реорганизация на прокуратурите на окръжно и апелативно ниво, както и план за действие в изпълнение на европроект. Това единодушно решиха кадровиците днес. Става дума за проекта по ОПДУ, който обединява изготвянето и внедряването на Единната информационна система на съдилищата и създаване на модел за оптимизация на съдебната карта. Негов ръководител е Гергана Мутафова от Прокурорската колегия.

Обвинител №1 Иван Гешев не присъства, председателстващият заседанието Евгени Диков обяви, че той е в отпуск.

Новото преструктуриране ще дойде след три вълни на реорганизация на районните прокуратури в страната по модела, приет от предния ВСС. Той заложи на оставането на районни прокуратури само в областните градове, като всички останали се трансформираха в териториални поделения към тях.  Така от 1 януари 2019 г. се закриха 11 районни прокуратури, от 1 януари 2020 г. – още 28 РП, а от 1 януари 2021 г. 38 районни прокуратури се превръщат в териториални поделения.

Прокурор Иван Иванов

В дневния ред днес бе и избор на ръководител на една от окрупнените при втората вълна РП – тази в Сливен, към която от 1 януари тази година преминаха прокуратурите в Нова Загора и Котел. Кандидатът бе един – досегашният районен прокурор на Сливен Иван Иванов. Но кадровиците не му дадоха втори мандат – Иванов събра 4 “за” срещу 3 “против”, за избор се искат минимум 6 “за”.

В изложението си пред колегията Иванов, който е в РП-Сливен от 2001 г., посочи, че реформата при тях е протекла по-леко от очакваното и въпросът с натовареността е решен, няма проблем и с документооборота, който се осъществява по електронен път. Но има проблеми с мотивирането на магистрати за работа в териториалното поделение в Нова Загора. Бе категоричен – той няма да упражнява управленска принуда върху колегите си. На въпрос за каква точно принуда говори, като е въпрос на изпълнение на службата, Иван Иванов отговори, че половината от работещите в Сливен обвинители са или с малки деца и не може да ги принуждава да отидат в Нова Загора.

Отново с решение от днес кадровиците назначиха столичен обвинител – Бисер Кирилов от СГП да изпълнява функциите окръжен прокурор на Враца до избора на титуляр.

Нови прокурорски помощници

По един нов щат за прокурорски помощници да получат ВКП и СГП, гласува още колегията.

В момента във Върховната касационна прокуратура щатът за обвинители е 96, за помощници – 23. Новата бройка ще отиде в отдел “досъдебен”, където наличните трима помощници се оказали недостатъчни.

В Софийсата градска прокуратура щатът за обвинители е 187, за помощници 11, сега ще станат 12.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.