Последни новини
Home / Законът / Със 149 „за“ срещу 66 „против“, безмълвно, парламентът отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за ВСС

Със 149 „за“ срещу 66 „против“, безмълвно, парламентът отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за ВСС

Defakto.bg

Очаквано, след правната комисия и пленарната зала отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет със 149 „за“ срещу 66 „против“.

Впечатляващото обаче бе безмълвието на мнозинството, единственото изказване бе на Крум Зарков (БСП) в подкрепа на ветото„Явно всичко е ясно“, обяви Цвета Караянчева.

В рамите на броени месеци тази година парламентът два пъти промени чл. 28 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – в началото на годината записа, че след изтичането на мандата им във ВСС кадровиците се възстановяват и на с една степен по-висока длъжност в органите на съдебната власт, то ест им даде поредния кариерен бонус. А през септември, по предложение на Хамид Хамид от ДПС мнозинството „редактира“ бонуса, записвайки, че Висшият съдебен съвет „може“ да назначи бившите членове на съвета на по-горна длъжност в съда, прокуратурата и следствието. Изненадващата поправка, направена директно за второ четене по друг проект за ЗСВ, очевидно бе свързана с висящото дело в Конституционния съд срещу кариерните бонуси, атакувани от Пленума на Върховния касационен съд. А съдии обявиха пред Де факто, че след влизането в сила на „новия“ текст, делото в КС ще бъде прекратено поради липса на предмет. Но Румен Радев наложи вето на поправката.

Пред правната комисия миналата седмица серетарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева отново изложи мотивите на държавния глава защо бонусът, и в „редактирания“ му вид е недопустима привилегия, мнозинството не я слушаше. А вносителят Хамид „успокои“ опозицията, че Пленумът на ВКС щял да оспори и този текст пред Конституционния съд. Което няма как да е аргумент в сегашната процедура.

Крум Зарков

Крум Зарков пред парламента: Това мнозинство е непригодно да направи  реформа в съдебната власт

 

Периодично в българското Народно събрание от 2007 г. се обсъжда къде ще работят членовете на ВСС след изтичането на техния мандат. През 2007 г. бе прието най-нормалното решение за постоянно действащия ВСС – членовете му се връщат на длъжностите в съдебната власт, заемани преди избора, като времето във ВСС се приема за магистратски стаж. Но заваляха бонуси. Въпросът придоби и конституционнен характер и президентът ни обръща внимание именно върху това. Напомня как проектът за ЗСВ е бил за друго, а за второ четене изненадващо се появява предложението на ДПС, единодушно подкрепено от ГЕРБ. В същото време от ВКС бяха оспорили нормата пред Конституционния съд за нарушаване на поне пет норми на основния закон – за правовата държава, за примата на Конституцията над останалите закони, за равенството на гражданите пред закона, за разделението на властите и независимостта на съдебната власт.

Президентът добави и наличието на дискриминация. Само по белега съответствие на закона с Конституцията не трябваше да разглеждаме текста в началото на годината. Сега ни се обяснява, че новото предложение е крачка назад и ВСС ще преценява дали бившият им колега да израсне кариерно или не. И това на свой ред поражда много проблеми – как членове на ВСС ще обсъждат самите себе си и как, в крайна сметка, мнозинството най-вероятно ще расте, а малцинството не.

Предложението на ДПС не само не решава конституционните въпроси, а задава много други. Има едно единствено правилно решение, след като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине процедура на избор и да стане член на ВСС, след мандата да се върне на предишната си длъжност. Иначе законодателната власт награждава чрез бонус или наказва членовете на ВСС според това дали харесва техните решения или не.

Бонусите демотивират и действащите магистрати, избрали да правораздава – местата нагоре са лимитирани. Предстои заседание на КС по този въпрос, на 15 октомври, ако промените в ЗСВ влязат в сила, делото ще се окаже безпредметно. А решението е важно, за да се сложи край на дъвката с бонусите, тъй като законодателят ще бъде поставен в много ясни рамки, ще има и други аналогични ситуациии, уредени с това решение, мнозинството ще разбере, че е действало противоонституционно.

В областта на съдебната власт това мнозинство се оказа абсолютно непригодно да направи реформата, която е нужна на системата и на обществото“.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.