Последни новини
Home / Законът / Комисията ЛИБЕ гласува: ЕК да продължи наблюдението на съдебната реформа и борбата с корупцията в България

Комисията ЛИБЕ гласува: ЕК да продължи наблюдението на съдебната реформа и борбата с корупцията в България

Defakto.bg

Евродепутатът Клеър Дейли: Нашите пари са като кръв за тези вампири

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европарламента одобри проекторезолюцията за върховенството на закона в България. Текстът е приет с 35 гласа „за“, 30 „против“ и 1 „въздържал се“, съобщи БТА.   Очаква се всички евродепутати да гласуват документа следващата седмица. Евродепутатите  настояват Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), докато  все още няма изцяло функциониращ механизъм за наблюдение на зачитането на демокрацията, върховенството на закона и основните права за всички страни членки на ЕС.

В документа се съдържа и  призив ЕК да използва всички други налични инструменти, включително процедури за нарушаване на европейските ценности, марката за върховенство на закона и инструментите на бюджета, когато те бъдат налични.   Това означава, че България влезе в дебат в Европарламента за обвързването на бюджета на ЕС със спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС.

В проекторезолюцията се изразява подкрепа за протестиращите вече три месеца в България и изрично се сочат конкретни случаи на натиск върху демонстрантите  и на възпрепятстване на работата на журналистите. Подчертана е необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Ирландската евродепутатка Клеър Дейли, популярна у нас с критичния си поглед за положението в страната, илюстрира с  пример от България защо еврофондовете трябва да се спират за корумпирани правителства.  „Нашите пари са като кръв за тези вампири“, каза тя и приведе пример с прахосани „100 млн. евро за къщи за гости, милиони за ферми, които не съществуват, и за които министърът на земеделието (Десислава Танева ) даде съвет да се мълчи, за да не бъдат спрени парите“. Без да посочи, Дейли  заяви: „В Съвета на ЕС има член, който се възползва от тези средства“. “Нашите фондове са жизненоважната кръв за тези смучещи вампири, които я смучат и живеят чрез тях. Трябва наистина да спрем това, защото продължи много дълго. Смятам, че позицията на Съвета е изцяло неадекватна и парламентът трябва да я спре”, добавя Дейли
В документа  се казва още,  че конституционната реформа трябва да е обект на задълбочен и широк дебат и анализ, изразена е загриженост за промените в Изборния кодекс, направени 7 месеца преди изборите. Отново се споменава прибързаното приемане на закони от управляващото мнозинство. Текстът посочва като системен проблем липсата на ефективни механизми за контрол на главния прокурор“ и най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и от главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания. 
Дебатът протече под председателството на испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е автор на проекторезолюцията за България, която ще бъде обсъдена на 5 октомври в пленарната зала на Европарламента.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.