Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Главният прокурор системно погазва закона и уронва устоите на правовата държава

Румен Радев: Главният прокурор системно погазва закона и уронва устоите на правовата държава

Defakto.bg

 

Иван Гешев:  Академията на МВР  изгражда чувство за общност

Румен Радев откри учебната година във Великотърновския университет

Системно погазване на закона и общественият интерес от страна на главния прокурор, в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система – така държавният глава коменитра искането на  Съюза на съдиите до ВСС за отстраняване на Гешев от поста.

Коментарът на президента бе направен при посещението му  във Великотърновския университет за откриване на учебната година.  Той коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона: „Вчерашният доклад на ЕК констатира очевидни от години проблеми за българите. Когато коментираме Доклада, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за нас, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията„.

Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция, именно заради провала си с корупцията, подчерта Радев.

Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата“, каза Радев.

България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември, заяви вчера еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.   Положението с върховенството на закона в България ще е тема и на разговор в европейските институции. На  5 октомври в ЕП са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за „върховенството на закона и основните права в България“.

Главният прокурор Иван Гешев откри учебната година в Академията на МВР. Присъства и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и други ръководни кадри.

Главният  прокурор Иван Гешев, който още пази мълчание за изводите, свързани с  върховенството на  закона у нас,  днес е бил на  Тържественото откриване на новата учебна година на Академията на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник на висшето учебно заведение, съобщи  пресцентърът на държавното обвинение. Там е припомнил, че е възпитаник на Академията на МВР, която  освен добро образование, предоставя възможности за „създаването на приятелства, които остават за цял живот“ и „изграждането на чувство за общност“.

До момента не е известно  главният прокурор Иван Гешев да е коментирал  критиките към България  за слабите  резултатите от борбата с  корупцията по високите етажи на властта и  недосегаемата фигура на главния прокурор.  Вчера при обявяването на доклада се оказа, че той е в отпуск.  Главният прокурор не е взел отношение и за поименно обръщение  на Съюза на съдиите до 23 -ма кадровици за на ВСС за  процедура по отстраняването му от поста, като  заплаха за правовата държава.

Отношението му показва пренебрежение и към европейските усилия за върховенсто на правото  и българското общество, коментират юристи.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.