Последни новини
Home / Законът / Бившите началници в АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов отиват на съд за престъпление по служба и имотна облага

Бившите началници в АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов отиват на съд за престъпление по служба и имотна облага

Defakto.bg
Дончо Атанасов
Светослав Глосов

Заради тежката катстрофа край Своге от 25 август 2018 г.,   Софийска градска прокуратура внесе  в съда обвинителен акт срещу бившите началници в АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов. Те са обвинени   по чл. 282, ал. 2 от НК – престъпление по служба и имотна облага в полза на търговското дружество,  което е трябвало да извърши ремонт на пътното платно.

В средата на юли т.г.  за престъпление срещу транспорта в съда бяха внесени обвинителни актове на още петима – това са   изпълнителният директор на “Трейс – София“ ЕАД, изпълнител на ремонта на пътя, техническият ръководител, началникът на Асфалтовата база и инженерът, осъществяващ строителен надзор на строителните дейности. Както и на  шофьора на автобуса Григоро Григоров за превишена скорост.

При катастрофата загинаха 20 души, а 8 получиха средни телесни повреди.

Ето и официалното съобщение:

В периода от 28.03.2018 г. до 26.06.2018 г. обвиняемият С.Г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), не изпълнил служебните си задължения, определени от Закона за пътищата и от Правила за работата на Управителния съвет на АПИ, утвърдени със Заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Обвиняемият Г. не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на Сдружение „Т.С.“ да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на републикански път II-16, от км. 53+400 до км. 54+790. Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях. Същите се налагали с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ на 24.01.2018 г. писмо на ОД на МВР РУ гр. Своге с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, обвиняемият С.Г. проявил бездействие.

Другият обвиняем – Д.А., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура“, не изпълнил служебните си задължения в периода от 06.07.2018 г. до 29.08.2018 г. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да се вземе решение за разходването на средства за изпълнение на дейности по поддържането и ремонта на републикански път ІІ-16 от км. 53+400 до км. 54+790. Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в конкретния участък от републикански път II-16 „Своге- Нови Искър“, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

Наред с това, с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т.С.“ облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

         В резултат на действията на обвиняемите Г. и А. настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 „Своге – Нови Искър“, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие. Именно на този участък на 25.08.2018 г. било предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 лица, а на 10 били причинени телесни повреди.    Предстои делото да продължи в съда.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.