Последни новини
Home / Законът / Евродепутатът Петър Витанов: Резолюцията на Комисията ЛИБЕ е безпрецедентна по своята критичност

Евродепутатът Петър Витанов: Резолюцията на Комисията ЛИБЕ е безпрецедентна по своята критичност

Defakto.bg

Тонът на резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ)) е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност. Няма аналог в подобна резолюция към България. Комисията по граждански права, избрана да защитава основните ценности на ЕП, недвусмислено сваля доверие от правителството на Борисов и го изпраща в международна изолация.“  Това заяви евродепутатът Петър Витанов от групата на социалистите в Народното събрание.

Той цитира основните акценти, заложени в приетата снощи резолюцията на ЛИБЕ, в която се настоява мониторингът върху реформата в съдебната система и борбата с корупцията в България да се запази. Витанов  напомни, че изводите са свързани с  влошаване на върховенството на правото, разширяване на корупционната среда и липса на резултати в борбата с корупцията. Както и че в резолюцията се  изразява  безпокойство за  лобисткото законодателство в България и начина, по който се приемат законите. Включително и  системните недостатъци в съдебната система, липсата на контол върху фигурата на главния прокурор и влошена медийна среда.

Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително и чрез използване на европейски ресурс, обслужват властта. Осъжда всякаква форма на насОбявявява се в защита на журналистиката. Порицава опитите за промяна на изборното законодателството в навечерието на парламентарните избори и ред други тежки констатация“, допълни Витанов.

Европа ни показа това, което всички знаем – чрез този позорен списък показва отвратителната среда, в която живеем. Смятам, че решението, което българската власт трябва да вземе, е незабавна оставка, защото вече не се ползва с доверието на европейските институции“, категоричен е евродепутатът.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.