Последни новини
Home / Законът / Евродепутатът Петър Витанов: Резолюцията на Комисията ЛИБЕ е безпрецедентна по своята критичност

Евродепутатът Петър Витанов: Резолюцията на Комисията ЛИБЕ е безпрецедентна по своята критичност

Defakto.bg

Тонът на резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ)) е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност. Няма аналог в подобна резолюция към България. Комисията по граждански права, избрана да защитава основните ценности на ЕП, недвусмислено сваля доверие от правителството на Борисов и го изпраща в международна изолация.“  Това заяви евродепутатът Петър Витанов от групата на социалистите в Народното събрание.

Той цитира основните акценти, заложени в приетата снощи резолюцията на ЛИБЕ, в която се настоява мониторингът върху реформата в съдебната система и борбата с корупцията в България да се запази. Витанов  напомни, че изводите са свързани с  влошаване на върховенството на правото, разширяване на корупционната среда и липса на резултати в борбата с корупцията. Както и че в резолюцията се  изразява  безпокойство за  лобисткото законодателство в България и начина, по който се приемат законите. Включително и  системните недостатъци в съдебната система, липсата на контол върху фигурата на главния прокурор и влошена медийна среда.

Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително и чрез използване на европейски ресурс, обслужват властта. Осъжда всякаква форма на насОбявявява се в защита на журналистиката. Порицава опитите за промяна на изборното законодателството в навечерието на парламентарните избори и ред други тежки констатация“, допълни Витанов.

Европа ни показа това, което всички знаем – чрез този позорен списък показва отвратителната среда, в която живеем. Смятам, че решението, което българската власт трябва да вземе, е незабавна оставка, защото вече не се ползва с доверието на европейските институции“, категоричен е евродепутатът.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.