Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: Висшият съд в Белград отново разрешил екстрадиция на Цветан Василев (допълнена)

На първа инстанция: Висшият съд в Белград отново разрешил екстрадиция на Цветан Василев (допълнена)

Defakto.bg

Решението ще бъде обжалвано

Висшият съд в Белград постанови на първа инстанция, че са изпълнени законовите предпоставки за екстрадирането на бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в България, съобщи сръбското издание Insajder.

По негова информация съдът е взел решението си по искане за екстрадиция на Софийската градска прокуратура. Адвокатите на Василев имат тридневен срок от получаването на решението, в който могат да го обжалват.

От българското посолство не са коментирали пред сръбската медия. „Не коментираме случаи, които са обект на съдебно преследване,“ казва Сергей Андреев от българското посолство.

Висшият съд в Белград е първа инстанция в екстрадиционното производство, втора инстанция е апелативният съд, а окончателното решение се взема от министъра на правосъдието.

Цветан Василев още не е получил решението на съда и е разбрал за него от медиите, заяви адвокатът му Константин Симеонов в събота. Защитникът бе категоричен – ще има обжалване и казусът ще бъде отнесен до апелативния съд.

През 2014 г. веднъж вече Висшият съд бе одобрил искането на прокуратурата за връщането на Цветан Василев, но апелативният отказа екстрадицията включително заради съмнения за „политически процес“. От 2016 г. делото стоеше „замразено“ във Висшия съд заради противоречията в изпратените от българската прокуратура диспозитиви на обвиненията, за които се иска екстрадиция – веднъж за длъжностно присвояване, втори път за безстопанственост, накрая и за организирана престъпна група. В началото на февруари тази година бе съобщено, че се разглежда „допълнително искане“ на ПРБ от октомври миналата година, но пък през януари в официално прессъобщение на прокуратурата се цитираше писмо на Иван Гешев до Висшия съд в Белград, че „молбите на българската страна от 2014 г. продължават да са валидни“. През март агенции съобщаваха за разпит на Цветан Василев пред Висшия съд в Белград по „новото“ искане на прокуратурата.

У нас пък в края на февруари 2018 г. Специялизираният съд даде ход на процеса „КТБ“ и обяви, че ще го води задочно спрямо Цветан Василев.

А адвокат Константин Симеонов, защитник на банкера у нас, бе категоричен: „Според мен прокуратурата вече не може да иска каквото и да било екстрадиране на клиента ми, нейното искане „умря“ в момента, в който делото „КТБ“ влезе в съда“. Юристът се позова на правилата на НПК – в съдебната фаза на процеса всички решения се вземат от съда, а прокуратурата е само една от страните в него. Възражения за висящото производство за връщането на Василев обаче бяха направени още на разпоредителното заседание в Специализирания съд, но той ги отхвърли и постанови, че процесът срещу него ще върви задочно, поясни още адвокатът. И попита: а какво би станало, ако Цветан Василев се завърне в разгара на процеса „КТБ“ – ще тръгне отначало ли?

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.