Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата до комисията ЛИБЕ: Провеждаме безпрецедентна битка срещу престъпността

Прокуратурата до комисията ЛИБЕ: Провеждаме безпрецедентна битка срещу престъпността

Defakto.bg

Даже Бойко Бойко Борисов е разпитан за „Барселонагейт“

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) публикува отговорите, изпратени от зам.-главния прокурор Даниела Машева на въпросите, зададени от евродепутати. Питанията дойдоха  след заседание на мониторинговата група за върховенството на закона, посветено на ситуацията в България. На него бяха отправени остри критики за неуспялата битка срещу корупцията и правата на главния прокурор у нас. На това заседание Иван Гешев и Бойо Борисов изпратиха заместници, а държавното обвинение обяви, че изслушванията били по предложение на главния прокурор.

В изложението си до ЛИБЕ заместник-главният прокурор Даниела Машева отговаря на няколко въпроса – за битката с корупцията, статута на главния прокурор, разследването на „Барселонагейт“ и записите с гласа, „приличащ“ на този на премиера, разпространението на твърдени доказателства от висящи разследвания.

Лайтмотив на посланието е „безпрецедентността“ в действията на прокуратурата в последните две години в битката с престъпността и защитата на върховенството на закона. Предлага се и познатият каталог на обвинени и разследвани, с няколко акцента.

За първи път от 1989 г. насам са повдигнати обвинения и съдът е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо действащи министър и заместник-министър в правителството, а именно министърът на околната среда и водите Нено Димов (който е от квотата на ВМРО партия – част от управляващата коалиция) и Красимир Живков – заместник-министър на околната среда и водите (който е от квотата на политическата партия ГЕРБ), заявява прокуратурата.

Потърсена е отговорност от „някои от най-богатите български граждани, чието имущество е придобито по престъпен начин и за които отдавна съществува общественото мнение, че те са недосегаеми за българското правосъдие“, а именно – Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и банкерът Цветан Василев, който се укрива в Република Сърбия. Наказателното производство срещу Цветан Василев, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков е в съдебна фаза, а в резултат от действията на прокуратурата в тази посока до края на 2019 г. са запорирани имущество и активи на стойност над 3 милиарда лева.

Има изложение за неблагополучията с екстрадиционната процедура за Цветан Василев от Сърбия, не по вина на ПРБ, както и за укриването на Васил Божков в Обединените араби емирства.

Има и пасаж за исканото заличаване на „проруската партия „Възраждане“, обявяването на руски дипломати за персонаи нон грата заради уличаването им в шпионаж, включено е и делото за атентата на летище „Сарафово“.

Разследванията, проведени от прокуратурата на Република България България са на принципна основа и произтичат единствено от закона, без оглед на разследвани лица и институциите, които те представляват. А обвиненията на политици от последните месеци за избирателност в разследванията на „високите нива“ са пряк опит за намеса в независимостта на прокуратурата и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти, се казва в изложението.

После се изброяват „атаките“ срещу ПРБ. Сред тях изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО, определил като „показно убийство“ обвиняването на министър Нено Димов от квотата на ВМРО, на лидера на БСП Корнелия Нинова, че отправеното от Иван Гешев питане до Конституционния съд за имунитета на президента е „опит за сплашване „на държавния глава. Цитиран е даже премиерът Борисов, че с призоваването му за разпит като свидетел от „обвинението радва Радев“, т.е. президента. Особено внимание е обърнато и на самия президент, който определил започнатите разследвания срещу неговите серетар и съветник като политически мотивирани. А на 9 юли на „политически протест с негово участие“ нарекъл ПРБ „мафия“. (Става дума за първия ден на гражданския протест, който не спира и днес, след показното нахлуване на спецпрокурори и служители на Бюрото за защита на „Дондуков“ -2), 

По този повод се изброяват делата срещу секретаря по правни въпроси Пламен Узунов и съветника по сигурността Илия Милушев. (Че още по делата за мерките за неотклонение съдилищата отхвърлиха като несъстоятелни част от прокурорските твърдения не се говори).

На фона на изложените успехи (споменато е и делото „Младост“, това срещу Живо Мартинов за суджуците и пр.) се говори и за остарелите наказателни закони и ненужния формализъм в процеса.

За „Барселонагейт“ е обяснено следното:

След сигнал от Гражданското движение БОЕЦ (България, обединена с една цел) до  главния прокурор, Специализираната прокуратура е образувала  преписка, включително и по публикацията в El Periodico, свързала премиера Борисов със съмнения за участието му в схема за пране на пари.Снети са обяснения от лицата, посочени в сигнала (включително премиера Бойко Борисов), на НАП са възложени данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица. Някои от резултатите все още се чакат. Потърсена е информация и от Великобритания, както и от Испания – за тяхното разследване. От Испания са отговорили, че разследването се води от  Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и специализираната Прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Барселона, то е ксафицирано като „поверително“ и информация може да се обминя само между наблюдаващи прокурори. Били са изпратени име и контакти на български прокурор, но все още не е осъществена връзка. „Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания“, се казва в изложението на зам.-главния прокурор.

За записите с гласа, приличащ на Борисов, който отправя заплахи и срещу действащ евродепутат (Елена Йончева – б.р.)

Започнато е производство по сигнал на Христо Иванов.  „В момента по случая се води разследване за извършени престъпления и са назначени съответните технически експертизи за установяване на автентичността на записа, които все още не са изготвени“, е отговорът. Уточнение, че разследването всъщност е за

За разпространяването на снимки, записи и материали от текущи разследвания от страна на самата прокуратура

Съгласно международните актове и препоръки на Европейския съюз институции и в унисон с актуални национални стратегически документи, Прокуратурата на Република България осигурява необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делото, в стриктно спазване на българското законодателство (член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс и международни инструменти, по които Република България е страна), се казва в отговора.

После се цитира практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че трябва да се прави разлика между изявления, които създават впечатлението, че лицето е виновно и такива, които хвърлят светлина върху разследванията, без да се произнасят за виновността.

Защо на официалната си страница прокуратурата обяви, че изслушването в мониторинговата група е била по инициатива на главния прокурор

„Изразявайки дълбокото си уважение към председателя и членовете на LIBE, бихме искали да се извиним най-искрено. Главният прокурор нямаше нищо общо с разпространяваните и цитирано прессъобщение, то е изготвено от Дирекцията за връзки с обществеността. Най-вероятно с оглед на предишната кореспонденция, съдържаща принципни предложения за провеждане на работни срещи във връзка с върховенството на закона и постоянни двустранни комуникации, Дирекцията неправилно е възприела срещата като продължение на нашата кореспонденция“, е отговорът.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.