Последни новини
Home / Законът / Управляващите си създадоха временна комисия по проекта за нова Конституцията (обновена)

Управляващите си създадоха временна комисия по проекта за нова Конституцията (обновена)

Defakto.bg

Парламентът създаде  Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията  по предложението на  Даниела Дариткова ( ГЕРБ).  Нейн председател ще бъде Десислава Атанасова (ГЕРБ) със заместник  Искрен Веселинов („Обединени патриоти“).  Членовете на комисията са: Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Борис Ячев и Христиан Митев от „Обединени патриоти“, Симеон Найденов, Пламен Христов и Ирена Пешева от „Воля“ и Спас Панчев от групата на независимите депутати.

Десетчленната комисия се създава за срок от два месеца със задача и цел  да  „обсъжда и анализира проекта за Конституция и ще дава конкретни предложения за промени в него“.  „За“ създаването й  гласуваха 116 депутати,  „против“ – 52 и „въздържали се“ -1.

БСП не предложи членове на комисията. „От името на БСП ясно и категорично заявихме, че няма да правим предложенията и няма да участваме в тази комисия“, каза Филип Попов.

От ДПС също не предложиха участници в  комисията и напуснаха  пленарната зала.

„Цялата  научна и юридическа общност се обяви срещу проекта за  конституция“, напомни  Филип Попов от парламентарната трибуна.  Добави, че участниците в комиисията потвърждават позицията на левицата срещу безсмисленото й създаване.  Комисията може да прави само дискусии, тъй като нова конституция се приема само от Велико Народно събрание, а в този парламент няма да се съберат 160 гласа за свикването му. Опозицията е категорична, че става въпрос за „тупане на топката“, за да остане Борисов на власт.

Не очакваме оценка от вас„,  отговори на депутата председателката на парламента Цвета Караянчева.

Вчера първият опит на управляващите да създадат временна парламентарна комисия за „разглеждане“ на проекта за нова Конституция се провали заради липса на кворум.  От БСП заявиха категорично, че няма да участват в подобна комисия.

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ пише Конституция“ продължава и минава на някакъв нов етап. Ние няма да легитимираме този абсурден вреден и опасен политически ход. Атакуват се самите устои на българската държава“, каза Крум Зарков от левицата. И прогнозира, че нито един уважаващ себе си юрист, общественик или авторитет няма да участва в това начинание.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Един коментар

  1. Обретенов Петър

    Какъвто е проектът за конституция, такава е и комисията за разглеждането му: пълна липса на квалифицирана юридическа мисъл. Нито един от членовете на комисията има хабер от конституционно право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.