Последни новини
Home / Законът / 98 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желания за назначения

98 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желания за назначения

Defakto.bg

Одобрените от двете колегии на ВСС кандидати за младши съдии, прокурори и следователи  заявиха писмено желанията си за назначаване по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането съобразно бала си. Събитието се проведе в Аула „Максима“ в  Университет по архитектура, строителство и геодезия, съобщиха от ВСС.

Конкурсът за 29 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 01/21.01.2020 г., а конкурсите за 35 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури и за 31 длъжности „младши следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури са обявени с решения на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 03/29.01.2020 г.

Съобразно заявените желания предстои да бъдат приети окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи. Това ще стане на заседание на Съдийската колегия на 6 октомври и на Прокурорската на 7 октомври.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, трябва да подадат в деловодството на ВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това ще преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Заради наличието на кандидати с еднакъв бал, заявили едно и също желание и липсата на разписани критерии за подбор при назначаване Съдийската и Прокурорската колегии следва да разкрият една длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, една длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Велико Търново и една длъжност „младши следовател“ в окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура – Разград.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.