Последни новини
Home / Законът / Тон и половина сладолед е „под възбрана“ след разпореждане на прокуратурата

Тон и половина сладолед е „под възбрана“ след разпореждане на прокуратурата

Defakto.bg

Близо 1700 кг сладолед е под възбрана след проверка на Агенцията по безопасност на храните, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП). Повод е информация в медиите за съдържание на колиформи и ешерихия коли в  сладоледа.

Инспекторите на агенцията са извършили 463 проверки в обекти за продажба и производство. Взети са 67 проби, като в 10 от тях са открити ентеробактерии, за което са връчени предписания и е поставен под възбрана над тон и половина сладолед.

Сред откритите нарушения са също липса на информация за вещества или продукти, които могат да предизвикат алергия, липса на достатъчно прибори за разсипване на сладолед или на индивидуално опаковани лъжички за потребителите.

Ето какво сочи още съобщениеот на ВАП:

При извършените 422 извънпланови тематични проверки в обекти за предлагане на сладолед до крайния потребител са констатирани несъответствия, за които са връчени 29 предписания и 2 акта за установяване на административни нарушения (АУАН). Предписанията са за установени несъответствия относно липса на информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011г.; липса на достатъчно прибори за разсипване на сладоледа; липса на индивидуално опаковани лъжички, при продажбата на сладолед до крайния потребител. АУАН са за липса на записи по СУБХ и липса на регистрация на обект по Закона за храните.

На един обект е издадена Заповед за спиране на цялата дейност от ОДБХ Търговище, поради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по Технологичната документация.

Извършени са и 41 извънпланови тематични проверки в обекти за производство на сладолед на територията на различни ОДБХ с цел установяване спазването на  изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, проследимост на входящ контрол на суровини и материали и влаганите добавки, и да отговарят на Регламент (ЕО) № 1333/2008 от 16 декември 2008 година относно добавките в храните.

По време на проверките са взети 67 бр. проби от готов продукт от предприятия за производство на сладолед. Пробите са изпитвани за съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 2073/2005 относно микробиологични критерии за храните по показатели за безопасност (Salmonella) и за хигиена на технологичния процес (Enterobacteriacea). До момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 бр. проби, в 10 от които е установено несъответствие по показател Enterobacteriacea, свързано с критериите за хигиена, съгласно Регламент (ЕО) 2073/2005. За установеното несъответствие са връчени 8 предписания за подобряване на хигиената в помещенията и оборудването и са възбранени 1671,77 кг. сладолед от несъответстващите партиди.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.