Последни новини
Home / Законът / Близо 2000 души от 49 държави призовават българските власти да предотвратят хомофобското насилие

Близо 2000 души от 49 държави призовават българските власти да предотвратят хомофобското насилие

Defakto.bg

Петицията е организирана от София Прайд и международната организация All Out.

Близо 2000 души от 49 държави са подписали стартирани в четвъртък вечер петиции до българската прокуратура и Ми­ни­стер­ството на вътрешните работи с призив да действат решително и да предотвратят евентуални следващи инциденти с хомофобско насилие след случая в Пловдив от миналия уикенд.  Това обявиха организаторите на петицията от София Прайд и международната платформа за петиции AllOut.org. 1080 от подписите са на български граждани. Ето какво какво казват още те:

Припомняме, че на 27 септември група 14-15-годишни младежи бяха орга­ни­зи­рали в социалната мрежа „Инстаграм“ тълпа за „прочистване“ на Цар-Симеоновата градина в Пловдив от хора, които им приличат на хомосексуални. Това стана в навечерието на 12-ата годишнина от убийството на Михаил Стоянов, 25-годишен студент по медицина, убит при подобни обстоятелства на 30 септември 2008 г. По-късно в „Инстаграм“ се появиха съобщения, че подобни акции се организират и днес, 3 октомври, в Бургас и в София. В Бургас акцията би трябвало да се състои пред сградата на районния съд, а в София – в парка на НДК.

„Посрещаме международната солидарност със смесени чувства“, коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), част от организационния комитет на София Прайд. „От една страна това е окриляваща подкрепа, но от друга е тъжно, че България се прочува по такъв начин. Ето защо трябва да направим всичко, което можем, за да предотвратим бъдещи подобни случаи. Благодарим на платформата за петиции All Out, без която нямаше да достигнем до толкова много хора“, заяви той.

Стоянов подчерта, че още в сряда правозащитниците са се обърнали към министъра на правосъдието и парламента с искане за среща, на която да обсъдят нуждата от промени в Наказателния кодекс. Организаторите на София Прайд – Ресурсен център – Билитис, ЛГБТ Действие, фондация GLAS и БХК – предлагат повишени наказания за престъпления, извършени на основата на сексуалната ориентация или половата (джен­дърна) идентичност на жертвата (престъпления от омраза), които адекватно да отразяват по-голямата обществена опасност на тези деяния. До момента реакция от законодателя няма. Стоянов заяви още, че за планираните в София и Бургас събирания на групи нападатели са уведомени полицията и прокуратурата.

Междувременно в Европейския парламент бе внесен проект за резолюция (https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/LIBE/RE/2020/10-01/1214541EN.pdf) за състоянието на върховенството на правото и основните права в България. В него, наред с много други въпроси, е засегнат и този с липсата на достатъчна наказателноправна защита от престъпления от омраза, както и липсата на каквато и да е уредба на личните и семейни отношения на еднополовите двойки. България остава една от едва четирите държави в Европейския съюз, които не предоставят никаква защита на правата на хората в такива семейства. Останалите такива държави в ЕС са Румъния, Литва и Латвия.

Петиции на три езика продължават да събират гласове:

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.