Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Българите заслужават да запазим наблюдението над съдебната реформа в България

Вера Йоурова: Българите заслужават да запазим наблюдението над съдебната реформа в България

Defakto.bg

Евродепутатът Даниел Фройнд : „Спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси“.

Евродепутатът  Рамона Стругариу:  „Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“

Министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот :“Хора, които демонстрират за европейските ценности, заслужават нашата солидарност в Европа“

Прибързано е да отпадане на мониторинга, наложен на България по Механизма за сътрудничество и проверка – това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова  по време на дебата за върховенството на закона в Европейския парламент.  Ще запазим механизма, защото българите нямат доверие и отправиха към нас посланието: Продължете да следите какво се върши в България, добави Йоурова.

Европейската комисия знае за протестите в България и внимателно следим ситуацията. Нека в началото подчертая нещо много важно – Комисията подкрепя правото да се протестира мирно. Мирните протести са упражняване на основно право във всички демократични държави и трябва изцяло да се спазва. Протестите показват, че гражданите демонстрират колко голямо е значението на независимо и ефективно правораздаване, както и на доброто управление.“
Относно намеренията на българското правителство за промени в Конституцията, Йоурова посочи, че във всяка държава от ЕС конституционните реформи трябва да бъдат предмет на широко обсъждане.   „ Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото този механизъм не означава да се отмятат кутийки.   Искаме да видим осезаеми резултати и устойчив положителен ефект в съдебната система, корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност в България„, заяви  Йоурова.

Евродепутатът Даниел Фройнд (Германия, от групата на зелените)  заяви, че е нужно парите от ЕС да бъдат харчени внимателно за България, тъй като са „черният хайвер на лакоми олигарси“. Това е единственият евродепутат, който лично участва в протестите в България, и който заяви  в Европаралемнта:  „Говорих миналата седмица с много хора в София, на които им е писнало от корупцията в страната“, каза Фройнд. „Европейското финансиране само влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари независими медии.“ Призивът който носи от  София, е : „Спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси“.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер (Германия), в която членува ГЕРБ, опита да замаже ситуацията.  Според него, щом има протести, значи има и свобода на словото в България. „Правителството на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март„, заяви той.

Разбирам, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. Българите имат какво да вършат, но трябва да се гордеят от постигнатото. Има правителство на ЕНП, но пък президентът е ляв  – тоест има баланс на властите.  Има свобода на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да уважаваме резултата от изборите. Борисов ръководи проевропейско правителство, както и страната към еврозоната. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“.

Дебатът, чието начало закъсня, бе съпътстван от  технически проблеми.  От думите на  еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, се разбра, че  България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на главния прокурор.

От изказването на евродепутата Хуан Фернандо Лопес Агилар, докладчик на обсъжданата днес резолюция на комисията LIBE, се чу единствено „полицейска бруталност и насилие над малцинства“, без да е напълно ясно за България ли става дума. По късно от изявлението на Елена Йончева се разбра единствено, че „Болката на България днес е болката на целия Европейски съюз.“

Хора, които демонстрират за европейските ценности, заслужават нашата солидарност в Европа,“ каза министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот. Той коментира мнението на евродепутата Новаков от ГЕРБ, че  дебатът е петно върху  страната му, изразено в залата. Добави, че дебатите могат да бъдат проблематични, но са важни. „Казвам това като човек, в чиято страна бе нападнат човек с юдейска вяра.“ Такива обсъждания не бива да се схващат като проблем за държавата“, заяви Рот.

Управяващите в България правят каквото си знаят и „ви се смеят“, заяви Клеър Дейли, известна критичка на  статуквото в България. „Управляващите в България имитират, че правят това, което Комисията иска, а после правят каквото си знаят и „ви се смеят“. И това го чухме от проевропейската ЕНП, според която корупцията няма значение. Няма значение манипулацията. Канцлерът „Ангела Меркел харесва Борисов„, а председателят на ЕНП Доналд Туск не би дал думата на единствения „опозиционен депутат в групата“ (Радан Кънев), защото Ви е страх какво ще каже“, каза още евродепутатката.   „Българите са на колене, писна им. Вечер след вечер, включително и тази вечер, те са на улиците. Бяха бити, заплашвани с водни оръдия, и лютив спрей от полицията, но Борисов е по-силен. И те настояват за оставката на Борисов и нови избори. Намирам го за изключително, че хората идват тук и подкрепят избори във всяка една страна извън Европа, но не мислят, че българските граждани заслужават същото“, допълни тя.  „Не мислите ли, че българите заслужават избори“, попита още тя и сравни облагодетелстващия се по думите ѝ от европейска подкрепа елит с  „вампири, които изпиват кръвта“.

Европейската народна партия засвидетелства подкрепата си за правителството в София и не допусна изказване на Радан Кънев в дебата, на който той бе един от организаторите.

Евродепутатът от „Обнови Европа“ Рамона Стругариу коментира България с думите, че в нея определени играчи, а и европейската помощ, „защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията“. „Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“

„Видях имена на силни хора в някои от нашите политически семейства да подкрепят господин Борисов и неговия екип. И бих искала да попитам: Знаете ли кого подкрепятеЗащото подкрепяте внимателно изплетена мрежа от хора, изправени пред сериозни обвинения в корупция, пране на пари и измами с европейски средства“.

В подобен дух бе и изказването на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Катарина Барлей„Не повтаряйте грешките си! Сега водим този дебат, защото 10 години гледахте какво са случва в Унгария, без да предприемете мерки. Не правете същото и с България.“

На тези изказвания възрази Андрей Ковачев (ГЕРБ) от Европейската народна партия: Ние не може да се съгласим с тази резолюция, която се базира на предполагания, на слухове, по-точно недоказани съмнения за едно или друго нещо“.

„Да  отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие“ –  заяви писмено евродепутатът от ЕНП  Радан Кънев.

На 1 октомври  комисията ЛИБЕ в ЕП гласува резолюция, която посочи, че  в България се наблюдава значително влошаване на принципите на правовата държава, липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и от главния прокурор.  Засегнат бе и въпросът  свободата на медиите и на работните условия на журналистите в рамките на последното десетилетие. От вниманието на ЛИБЕ не убягна  използването на сила от полицията срещу жени, деца и репортери по време на антиправителствените протести.

В момента  ЕНП, най-голямата партия в ЕП,  и крайно десните настояват  резолюция да бъде прередактирана, независимо от фактите, заложени в нея.  Окончателно първата резолюция за България, се очаква да бъде  гласувана в четвъртък.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.