Последни новини
Home / Законът / Върховенството на закона в България – на прицел в Европейския парламент днес

Върховенството на закона в България – на прицел в Европейския парламент днес

Defakto.bg

Евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в страната ни тази вечер в Европейския парламент в Брюксел.  В четвъртък за първи път ще  бъде гласувана резолюция за България.

Дебатът идва след две други обсъждания на България – първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото – в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.   В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.  Изразена бе и загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

Подчертана бе липса на разследвания на корупция на високо равнище и осезаеми резултати, ниското обществено доверие в съдебната система  поради усещането, че магистратите са податливи на политически натиск и не въздават безпристрастна справедливост.  Евродепутатите показаха и  добра осведоменост за скандалите в България на високо равнище, посочена бе и необходимостта „от задълбочено разследване на твърденията за корупция на високо равнище, произтичащи от звукозаписи през лятото на 2020 г. (Бойко Борисов – б.р.), „Апартаментгейт“, скандала с къщите за гости, либийския танкер, морското имение в Росенец (Ахмед Доган – б.р.), предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Банката за развитие, които скандали означават дълбоки и системни слабости в правовата държава и антикорупционните мерки в България“.

Резолюцията, която ще бъде гласувана в четвъртък от ЕП няма практически и преки последствия – но самото обсъждане на вътрешни проблеми на България на европейската сцена вече е знак за променящо се отношение към правителството на Бойко Борисов, коментират  евронаблюдателите.

Преди началото на дебатите проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ заедно с други българи  ще говори пред Европейския парламент.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.