Последни новини
Home / Законът / Кънев и Станишев преди дебата в ЕП: ЕНП не иска да се чуят алтернативни позиции, настоява за редакция на резолюцията на ЛИБЕ

Кънев и Станишев преди дебата в ЕП: ЕНП не иска да се чуят алтернативни позиции, настоява за редакция на резолюцията на ЛИБЕ

Defakto.bg
Решението на ръководството на групата на Европейската народна партия (ЕНП) е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. Това написа във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев, който е от политическото семейство на ЕНП.
Повод е решението на ръководството на ЕНП да не дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори. Думата ще получат само представителите на ГЕРБ в Европейския парламент – Андрей Ковачев и Андрей Новаков.
„На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци.
Ще използвам възможността, която ми дава чл. 171 т.11 от Правилника на ЕП, за да внеса писмено изказване (в обем 200 думи) по дебата, в което да изложа гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата“.
Пред БНР  Сергей Станишев, председател на ПЕС потвърди,  че от ЕНП настояват за редакция на резолюцията, одобрена от ЛИБЕ , която завърши с извода, че България  има проблеми с върховенството на закона и наблюдението по съдебната рефрома и борбата с корупцията трябва да продължи.„Това, че нашите опоненти от десницата искат да заличат маса текстове просто не се прие от самата комисия LIBE (Комисията по граждански свободи), защото резолюцията е политическа – да, защото Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично избрана европейска институция и той дава и политически оценки. Няма как да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, действително доста обективен по своята същност„.

Дебатът в ЕП е тази вечер от 20: 45 ч.  По-рано пред самия Европейски парламент се проведе и митинг на подкрепящите документа. Сред тях бяха  Радан Кънев и Велислав Минеков от „Отровното трио“.

Група от наши парламентаристи от най-крайната дясна страна са се заели с организация, която цели този декларация да бъде туширана колкото се може повече и към тях, за съжаление, съучастват не само крайна десница, но и голяма част от Европейската народна партия (ЕНП), заяви проф. Минеков пред БНР.  Той ще изложи позицията на протестиращите в България,  които имат подкрепата на  66%  от гражданите на страната,  според последното изследване на“ Алфа рисърч“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Един коментар

  1. ЕНП ми падна в очите.Те крепят това корумпирано управление.Никакъв респект и уважение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.