Последни новини
Home / Законът / Кънев и Станишев преди дебата в ЕП: ЕНП не иска да се чуят алтернативни позиции, настоява за редакция на резолюцията на ЛИБЕ

Кънев и Станишев преди дебата в ЕП: ЕНП не иска да се чуят алтернативни позиции, настоява за редакция на резолюцията на ЛИБЕ

Defakto.bg
Решението на ръководството на групата на Европейската народна партия (ЕНП) е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. Това написа във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев, който е от политическото семейство на ЕНП.
Повод е решението на ръководството на ЕНП да не дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори. Думата ще получат само представителите на ГЕРБ в Европейския парламент – Андрей Ковачев и Андрей Новаков.
„На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци.
Ще използвам възможността, която ми дава чл. 171 т.11 от Правилника на ЕП, за да внеса писмено изказване (в обем 200 думи) по дебата, в което да изложа гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата“.
Пред БНР  Сергей Станишев, председател на ПЕС потвърди,  че от ЕНП настояват за редакция на резолюцията, одобрена от ЛИБЕ , която завърши с извода, че България  има проблеми с върховенството на закона и наблюдението по съдебната рефрома и борбата с корупцията трябва да продължи.„Това, че нашите опоненти от десницата искат да заличат маса текстове просто не се прие от самата комисия LIBE (Комисията по граждански свободи), защото резолюцията е политическа – да, защото Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично избрана европейска институция и той дава и политически оценки. Няма как да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, действително доста обективен по своята същност„.

Дебатът в ЕП е тази вечер от 20: 45 ч.  По-рано пред самия Европейски парламент се проведе и митинг на подкрепящите документа. Сред тях бяха  Радан Кънев и Велислав Минеков от „Отровното трио“.

Група от наши парламентаристи от най-крайната дясна страна са се заели с организация, която цели този декларация да бъде туширана колкото се може повече и към тях, за съжаление, съучастват не само крайна десница, но и голяма част от Европейската народна партия (ЕНП), заяви проф. Минеков пред БНР.  Той ще изложи позицията на протестиращите в България,  които имат подкрепата на  66%  от гражданите на страната,  според последното изследване на“ Алфа рисърч“.

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Един коментар

  1. ЕНП ми падна в очите.Те крепят това корумпирано управление.Никакъв респект и уважение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.