Последни новини
Home / Законът / Поправката за кариерните бонуси на ВСС излиза в “Държавен вестник”

Поправката за кариерните бонуси на ВСС излиза в “Държавен вестник”

Defakto.bg

Последният вариант за кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет ще бъде обнародван в “Държавен вестник” утре. По правилата, поправката влиза в сила три дни след нейното обнародване. Това означава, че идната седмица, на 15 октомври, Конституционният съд най-вероятно ще прекрати делото по казуса.

Става дума за чл. 28 от Закона за съдебната власт, уреждащ статута на кадровиците след изтичането на мандата им във ВСС. От началото на годината е в сила нова редакция, според която изборните членове на съвета се възстановяват и на “с една степен по-висока длъжност” от заеманата преди избора в съда или в прокуратурата. Този именно текст бе оспорен от Пленума на ВКС пред Конституционния съд като нарушаващ принпите на равенство пред закона, забрана за дискриминация, разделението на властите. В КС образуваха дело с докладчик Борис Велчев и то е в напреднала фаза, като повечето от получените становища са “за” противоконституционност. През септември, по предложение на Хамид Хамид (ДПС) директно за второ четене по друг проект за други поправки в съдебния закон мнозинството “редактира” кариерните бонуси. Промяната е, че повишението на кадровиците става “възможност”, по преценка на ВСС. Според управляващите и ДПС това урежда проблема с конституционосъобразността, заобикалянето на конкурсното начало и др.

Президентът Румен Радев обаче наложи вето на поправката, като в мотивите си включително посочи висящото дело пред КС и необходимостта този съд да се произнесе по главоболния от години казус с бонусите. На 30 септември обаче със 149 “за” срещу 66 “против”, безмълвно мнозинството отхвърли ветото.

About De Fakto

Проверете също

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане …

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.