Последни новини
Home / Без категория / Почина проф. Александър Стойнов

Почина проф. Александър Стойнов

Defakto.bg

Почина проф. Александър Стойнов – именит юрист, учен, преподавател по наказателно право. Отишъл си е внезапно на 3 октомври. Тъжната вест дойде от Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Роден е в София през 1949 г. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. От 1977 г. преподава в Юридическия факултет на СУ, като последователно заема академичните длъжности асистент (1977), старши асистент (1982), главен асистент (1986), доцент (1994) и професор по наказателно право (2004). Доктор по право е на Софийския университет (1989). Заместник-декан е на Юридическия факултет (1995-1999) и ръководител на Катедрата по наказателноправни науки (1994-1996 и 2000-2008). Специализирал е в Париж, в Института за сравнителноправни изследвания, а също и в юридическите факултети на Сорбоната и на Университета в гр. Монпелие, Франция.

„Името на проф. д-р Александър Стойнов се е превърнало в символ на принципност и високи критерии за обучението по право. Безспорните му качества на учен са причина да бъде канен като лектор и в други университети в България и в чужбина. Проф. д-р Стойнов е изнасял лекции в юридически факултети във Франция и Сърбия. Автор е на множество монографии, учебници, лекционни курсове, статии и студии на български, руски, френски и немски език. Неизменно е канен за участие в сформираните от различни правителства работни групи за изработване на проект за нов Наказателен кодекс от 1993 г. насам. Бил е член на Комисията по помилванията при президента на Република България, на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание на Република България и др.

Огромен е приносът му за авторитета на Софийския университет, на Юридическия факултет и на Катедрата по наказателноправни науки. През 2014 г. бе награден с най-високото отличие – Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица“, пишат за професора колегите му от Софийския университет.

Поклон пред паметта му!

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Зам.-министър Павлова представи в Брюксел действията по изпълнението на препоръките на Европейската комисия

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в заседание на Съвет „Общи въпроси“, на което се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.