Последни новини
Home / Законът / Нинова към левите евродепутати: „Да“ на резолюцията за върховенството на закона. „Не“ на Истанбулската конвенция!

Нинова към левите евродепутати: „Да“ на резолюцията за върховенството на закона. „Не“ на Истанбулската конвенция!

Defakto.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова  ще предложи на евродепутатите от левицата да подкрепят текстове в резолюцията на ЛИБЕ  за върховенството на закона и корпуцията, “ които са точна оценка за корумпираното управление в България“. Но не и такива, които съдържат упрек, че Истанбулската конвенция у нас не е ратифицирана. Това стана ясно от  съобщение  до медиите на пресцентъра на левицата.

След като  бе публикавана „черновата“ на резолюцията, в нея се оказа една позабравена тема –  освен проблемите  за   върховенството на закона,  корупцията и състоянието на медиите у нас,  в документа се  настоява  властите в България да направят необходимото,  за да бъде ратифицира  Истанбулската конвенция и да се въведат колкото се може повече елементи от Конвенцията в българското законодателство –  въвеждане на джендър-идеологията чрез включване на понятието „джендърна идентичност“ в Закона за защита от дискриминация. „Джендърна идентичност“ е понятие на идеология, според която полът на личността не е биологично детерминиран, а е въпрос на личен избор, който обществото трябва да признава и т. н.

Това е записано в т.17 на текста, който не е коментиран нито у нас, нито в Брюксел.  Снощните  дебати в Европарламента бяха около протестите, върховенстното на закона и борбата с корпуцията, но тема за ратифициране на Истанбулската конвенция въобще не бе засягана. Пет от общо 25-те точки на Резолюцията са  именно около Истанбулската конвенция, правата на гей общностите, защита на ромскита общност от полицейско насилие, т.нар. македонско малцинство и чуждото финансиране на НПО-тата и др.

По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментира:  “България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл – резолюцията за България, която ще гласува ЕП  заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов“, казва тя.   Но категорично не приема  „смущаващи текстове с  упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира“.

И още:  „БСП не подкрепя конвенцията (Истанбулската б.р.) и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в Партията на европейските социалисти. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана – в резолюция срещу корупцията„, обяви Корнелия Нинова.

От съобщението до медиите става ясно, че резолюцията е инициирана от Елена Йончева (и Радан Кънев б.р.), но независимо от това, Нинова ще предложи на петимата евродепутати от БСП да подкрепят текстовете, които засягат  върховенство на закона, борба с корупцията и медийната свобода. Без да подкрепят текстове за Истанбулската конвенция.

Резолюцията се очаква да бъде гласувана в Европейския парламент в четвъртък. До тогава тя е отворена за редакции.

Относно предстоящото гласуване на резолюцията за върховенството на закона в България, в параграф 17 не се оспорва решението на Конституционния съд и не се призовава по никакъв начин към изменение на Конституцията, обяви във Фейсбук Елена Йончева.  Добавя: В същата точка се призовава за ратификацията на истанбулската конвенция, но е допълнено и това е важно – само в текстовете, които не противоречат на Конституционния съд. А именно защита на жените от домашно насилие и създаването на центрове, в които може да им се окаже помощ  Ако някой търси да подмени темата за борбата с корупцията и върховенството на закона с истанбулската конвенция, значи подкрепя съществуването на този режим в България.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.