Последни новини
Home / Законът / Обединението на свободните адвокати организира анкета в гилдията по Закона за адвокатурата

Обединението на свободните адвокати организира анкета в гилдията по Закона за адвокатурата

Defakto.bg

Обединението на свободните адвокат ( ОСА) провежда свое проучване сред всички български адвокати относно основните въпроси на бъдещата уредба на адвокатската професия, съобщи председатеят на сдружението адв. Емил А. Георгиев.
За тази цел анкети  са разпратени по имейл до над 8000 действащи адвокати, като очакваме голяма част от тях да гласуват и изразят мнение.
Сред множеството въпроси, свързани с упражняването на адвокатската професия и достъпа до нея, структурата на висшите органи на адвокатурата и ВАдС, са и отдавна дискутираните в гилдията теми за дисциплинарната отговорност. Дали всички дисциплинарни актове да подлежат на съдебен контрол (както лишаването от права, така и глобата и порицанието) или обжалване да се допусне само за тези от тях, които имат по-сериозни последици, например  лишаването от права или и глобата/имуществената санкция, доколкото ако е в по-голям размер, която също би могла да се отрази  сериозно на наказания адвокат. Необходимо ли е  наказанието „порицание“ да  подлежат на съдебен контрол.  И още:  Следва ли да има Висш Дисциплинарен съд като втора (въззивна) инстанция, преди обжалването пред съд (трета – касационна инстанция) или ВДС изобщо да няма, а както въззивната, така и касационната инстанция да са съдебни органи – примерно, окръжен съд по седалището на колегията, в която е вписан адвокатът, като въззив и ВКС като касационна инстанция и пр.

Резултатите от анкетата ще бъдат обявени на организираната от сдружението конференция, която ще се проведе на 24 и 25 октомври в столичния хотел Метрополитън,
бул. „Цариградско шосе“ No 64, и ще даде основна насока на дебата относно обсъжданата от години реформа в устройствения закон на нашата професия и в адвокатурата въобще.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.