Последни новини
Home / Законът / Повишиха деветима във ВАС след конкурс, Панов го нарече „фарс“

Повишиха деветима във ВАС след конкурс, Панов го нарече „фарс“

Defakto.bg

Трима от Съдийската колегия си направиха отвод

Емоционално и не само мина гласуването за новите кадри във Върховния административен съд (ВАС), в резултат на проведен конкурс. На моменти гласуването висеше на косъм, имаше шанс дори кворумът да се провали. В крайна сметка обаче и деветимата класирани първи от конкурсната комисия бяха повишени за върховни съдии. А недоволните могат да обжалват днешните кадрови решения пред … Върховния административен съд.

Отвод от гласуване по тази точка се направиха председателят на ВАС Георги Чолаков, Атанаска Дишева, Боян Магдалинчев – само за един от кандидатите. Заседанието напусна председателят на ВКС Лозан Панов. „Това е един фарс, валят безпринципни отводи, безпринципни изказвания, опит за манипулиране на позициите, оправдания за предходни действия, бягане от отговорност за ставащото, на мен в това не ми се участва. Безкрайно срамно е, не искам да продължа по-нататък!„, обяви той.

Конкурсът за ВАС бе обявен преди две години, през август тази година излязоха  резултатите от класирането на кандидатите. Председател на конкурсната комисия е съдия Ваня Анчева от ВАС. Претендентите първоначално бяха 81,  трима от тях не бяха допуснати по различни причини, останаха 78.

В класирането направи впечатление, че шестима от първите деветима вече работят във ВАС като командировани магистрати. Днес бе обявено, че ще има и назначения от първите, останали „под чертата“ (неофициалната информация е за още 6 вакантни места във ВАС), като сред тях е  и съпруга на член на ВСС – Таня Дамянова, зам.-председател на Административния съд в Разград. Съпругът й Огнян Дамянов е от Прокурорската колегия на ВСС.

Повишените (за назначение се искаха поне 8 гласа „за“):

Славина Любенова Владова, съдия в АССГ, 6,00 – командирована – 9 „за“
Мария Велкова Николова, съдия в АССГ, 6,00 – командирована – 8 „за“
Юлия Георгиева Тодорова, съдия в АССГ 5,98 – командирована – 8 „за“
Любка Петрова Петрова, зам. на административния ръководител – зам. председател на АССГ, 5,98 – 8 „за“
Бранимира Бориславова Митушева, съдия в АССГ, 5,98 – 9 „за“ 
Хайгухи Хачик Бодикян, административен ръководител – председател на АдмС-Хасково, 5,95 – 9 „за“, 1 „против“. Олга Керелска напомни, че колегията не е допуснала тази кандидатка заради неизпълнено изискване за минимум 3 години на настоящия й пост, но ВАС е уважил нейната жалба.

Христо Иванов Койчев, съдия в АдмС-Варна, 5,95 – командирован – 9 „за“, 1 „против“.
Владимир Иванов Първанов, съдия в АдмС-Сливен, 5,93 – командирован. Владимир Първанов е и председател на Асоциацията на административните съдии у нас – 8 „за“, 1 „против“.
Емил Любчов Димитров, съдия в АдмС-СО, 5,93 – командирован – 9 „за“

 

Първите „под чертата“

Първите шестима, останали „под чертата“, които имат всички шансове да бъдат назначени на местата на пенсионирани междувременно съдии от ВАС по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ, са:

Тинка Атанасова Косева – съдия в АдмС-Варна 5,90
Таня Димова Дамянова – зам. на административния ръководител
-зам. председател на АдмС-Разград 5,90
Десислава Радославова Стоева – съдия в АССГ 5,90
Добромир Андреев Андреев – зам. на административния ръководител
-зам. председател на АССГ 5,88
Весела Стоянова Николова – съдия в АССГ 5,85
Юлиян Валериев Киров – съдия в АдмС-Враца 5,85

Дебатът и отводите

Георги Чолаков мотивира отвода си с чл. 35, ал.1 ЗСВ. „Правя отвод, въпреки че не са налице законовите предпоставки за това, но основанието е в последната хипотеза. Ще се гласуват кандидати, които ще заемат места във ВАС, чийто председател съм. Законодателят е предвидил, че председателите изначално не участват в тази процедура, включително са изключени от конкурсните комисии и, според мен, не трябва да участваме във финалната фаза“.

Атанаска Дишева, която бе съдия от ВАС, посочи същия законов текст, плюс чл. 35, ал. 2. Дишева заяви, че познава всички кандидати, без съдиите от районните съдилища,  с повечето има лични дългогодишни контакти, както и преки впечатления от работата им. „Не съм съгласна с класирането, направено от конкурсната комисия, от една страна. От друга ЗСВ не дава възможност за атакуване на начина, по който комисията е извършила класирането – изложени са само положителни констатации, но класирането съществено се различава от реда на подреждането и не става ясно кое го е обусловило. При предходно назначаване на кандидати за Наказателната колегия на ВКС бе обявено, че не сме обвързани с направеното класиране, имаме правомощието да изследваме действителните мотиви за класирането и не действаме в условията на обвързана копетентност, потвърдено и в решение на ВАС.  Голяма част  от класираните под и над черта са командировани във ВАС, не одобрявам такъв род кариерно израстване и за мен командироването в случая е имало значение. За един от класираните сред 9-те, според мен, има проблем за назначаване, изискванията за уседналост. Друг кандидат е  съпруга на член на ВСС„, подчерта Дишева.

(Напомненият от нея казус с конкурса за ВКС бе, че кадровиците на няколко пъти отказаха да повишат класиран в челната петица съдия – Даниел Луков от военния съд в Пловдив).

Даниела Марчева обяви: „Докато няма анонимен конкурс, винаги ще има субективност, но това е правната уредба в момента, не можем да откажем заради съоражения по целесъобразност, а хипотезите не са съвсем сравними с ВКС“.

Олга Керелска: „Изненадана съм от двата отвода, при наличието на становището, че можем да ревизираме конкурсното класиране. Според мен г-н Чолаков много добре знае за отзивите и бягате от отговорност в случая!“

Боян Магдалинчев: „Аз имам основание за отвод само по отношение на Владимир Първанов, беше зам.-председател на Асоциацията на административните съдии, докато аз бях председател и не е редно да участвам в гласуването за него“.

Красимир Шекерджиев: „Имам усещане за дежа вю, едно от най-срамните неща на тази Съдийска колегия, според мен, беше направеното с конкурса за Наказателната колегия на ВКС, по неясни причини ние пренаредихме класирането, игнорирайки мнението на конкурсната комиися. И тогава казах, че тази СК опитва да пресече една червена линия, което нито един от предните съвети не е правил така грубо. Наистина ли мислите, че ВСС има компетентност да пренареди класирането, че аз мога да взема по-добро решение кой от кандидатите е най-добър за администратгивен съдия?! Сега сме повече чиновници, нека оставим въпроса за класирането на професионалните съдии!“

Керелска: „С едни обаятелни приказки прилагаме двоен аршин, за ВКС нещата се случиха, как не искам да говоря, сега обаче казваме – а, не, беше грешно, сега няма да е така!“

Драгомир Кояджиков: „Не ви ли хрумва, че тези действия на колегията бяха потвърдени от ВАС? Айде стига, никой не е пререшавал класирането предния път!“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.