Последни новини
Home / Законът / Политически лидери в ЕП: ЕК да спира еврофинансирането на правителства, които не зачитат върховенството на закона

Политически лидери в ЕП: ЕК да спира еврофинансирането на правителства, които не зачитат върховенството на закона

Defakto.bg

Лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент поискаха Европейската комисия да може да  спира достъпа на страни членки до средства от бюджета на ЕС и от Фонда за възстановяване от пандемията, съобщава БНР.  В обща позиция политическите водачи, които контролират значително мнозинство от гласовете в ЕП са категорични, че  „нашите ценности не са за продан“,  връзка между евросредствата и върховенството на закона трябва да има, както и  че „не бива да се огъваме под натиска на национални правителства, които са против това“.   Консерватори, социалисти, либерали и зелени заявяват, че европейските граждани трябва да бъдат защитени от система, „която им дава пряк достъп до фондовете на ЕС, ако поведението на техните правителства им пречи да стигнат до тях по обичайните канали“.    От съгласието на Европейския парламент за нов механизъм за обвързване на достъпа до 1.1 трлн евро с върховенството на закона зависи одобряването Многогошината финансова рамка 2021-2027 г. и фонда NextGenerationEU.

Ето и  трите критерия за решаване на проблемите, които предлагат четирите политически сили:

1. Ясен и решителен процес за определяне дали има спазване върховенството на закона. Той трябва да е под формата на делегирано решение на Европейската комисия, което може да бъде отменено само с квалифицирано мнозинство на Европейския съвет.

2. Решението на Европейската комисия трябва да е основано на новия Доклад за върховенството на закона и на независима група експерти по върховенството на закона. Този преглед трябва да включва нарушаване принципите на върховенство на закона и, най-малкото, на независимостта на правораздавателната система

3. Не бива да позволяваме страни членки да отлагат до следващо заседание на Европейския съвет споразумението по този механизъм за свързване върховенството на закона със средствата на ЕС. Това създава възможност дискусиите по въпроса да се проточат с години и то служи единствено на интересите на тези, които не желаят да се предприема нищо.

В заключение лидерите на четирите парламентарни групи призовават за конструктивност и отговорност и от Европейската комисия и Европейския съвет, „за да защитим нашата европейска демокрация, нашата икономика, нашите ценности и най-вече нашите граждани“.

Делегирано решение, за което се говори в текста, е законово обвързващ акт на ЕС с пряко приложение към всички страни членки и има за тях задължителна сила. Отмяната му само с квалифицирано мнозинство,  означава, че несъгласните с решението трябва да съберат поне две трети от гласовете на страните членки.

Когато шепа хора поемат контрола над публичните средства и обществените поръчки и корупцията се превърне в нормално поведение – както стана в някои държави – това заплашва почтеността на целия ни вътрешен пазар„, се казва още в текста на позицията. Манфред Вебер, Ираче Гарсия Перес, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс не посочват конкретни държави, но от текста им става ясно, че имат предвид някои страни от Централна и Източна Европа.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.