Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Античната колекцията на Васил Божков може да стане държавна

Прокуратурата: Античната колекцията на Васил Божков може да стане държавна

Defakto.bg

Ако се окаже, че антиките на обвиняемия бизнесмен Васил Божков са придобити незаконно, античната му колекция може да стане  публична държавна собственост. Това заяви  Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Тя съобщи, че на 1 октомври са приключили действията по претърсване и изземване в сградата на ул. „Московска“ 43, където се помещаваше офисът на Божков, фондация „Тракия“ и неговия музей. Милева обясни още, че  действията по претърсване и изземване са извършени във  връзка с образувано досъдебно производство, „по което   Васил  Божков е привлечен към наказателна отговорност за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел престъпления против финансовата и данъчната системи“.

От 30 януари до сега са иззети 6778 броя предмети с белезите на културно-исторически ценности. Само 212 от тях бизнесменът бил  регистрирал. „Останалите останалите  6566 бр. намерени предмети са незаконно притежавани от обвиняемия,  се явяват незаконно придобити и държани от Божков“,  заяви Сийка Милева. Според разследващите съхранението е било извън всички международни стандарти – в кутии, кашони, пликове. Имало различни бележки, на които било обозначено различно местоположение в страната. Така, според Милева, прокуратурата имала основание да смята, че тези артефакти са придобити от иманяри, незаконно.

Те са били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство. В тази връзка по досъдебното  производство ще бъдат назначени съответните археологически експертизи на водещи международни експерти, които да изяснят културно-историческата и паричната им стойност. Ще се изследва и произхода на всяка една от тези вещи, за да се изясни дали същите са били  незаконно придобити“.На иззетите ценности ще  бъде направена съдебна експертиза от група международни експерти, а регистрираните антики на Божков ще бъдат оценени.  „Налице са данни, че културно-историческата оценка на  регистрираните от обвиняемия  Васил Божков  212 броя предмети, е умишлено занижена“, каза Милева.

Всички иззети предмети са предадени на Министерството на културата, Националната художествена галерия и Националния исторически музей, където се охраняват от служители на МВР. Всички антики са съхранявани, фотографирани и местени в съотвествие с международните стандари и в присъствието на представители на фондация „Тракия“, увери тя.

Веднага  след изявлението й,  Васил Божков написа във „Фейсбук“, че част от античните предмети вече са на международния пазар.

„В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания. Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българският народ от колекцията заради лични ползи. Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България“, написа Божков.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.