Последни новини
Home / Законът / Десните в ЕП искат името на Борисов да падне от резолюцията за върховенство на правото, ако не може – да бъде добавен и Радев (допълнена)

Десните в ЕП искат името на Борисов да падне от резолюцията за върховенство на правото, ако не може – да бъде добавен и Радев (допълнена)

Defakto.bg
Роберта Мецола
Очаква се тази вечер евродепутатите да гласуват внесените общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите близо 3 месеца протести. Повечето от поправките целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството, съобщава БНР.  Резолюцията за влошеното състояние на върховенството на закона, борбата с корупцията и медиите, дебатирана в ЕП  в понеделник, вече е в етап на сериозно  „прередактиране“,  заяви  главният редактор на сайта „Биволъ“  пред националното радио.“В момента  вървят „задкулисни договорки между групите за гласуване на поправките в резолюцията.  Целта е да се  махне името на министър-председателя в резолюцията, а ако не може, да се добави името на президента, каза той.   „Поправките сякаш са писани от коалицията Борисов – Гешев, а битката е да бъдат премахнат всички споменавания в окончателния текст на резолюцията на корупционни казуси“, коментира във вторник още Чобанов.

Прогнозата му се оказва реална – корекциите в тази насока са внесени от евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола и колегата и от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, информира кореспондентът на БНР в Брюксел.   Поправките целят да се промени из основи съдържанието на  резолюцията и вместо да критикуват България заради дефицитите на нейната демокрация,  да я обсипят с адмирации.  Мецола е  задраскала всички текстове, които могат да се възприемат като критика срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, и е добавила  текстове срещу президента Румен Радев и протестиращите хора в София.
 Тя настоява в документа да бъдат добавени случаите с  президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления. Мецола иска да се запише, че: „Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция „Разузнаване“, както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин„.   И още: „Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“. ( За сведение на ЕНП още темата тук)
Невероятно, но се настоява в резолюцията  да  фигурира и текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения,  финансира продължаващите протести, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. (По -късно,  след като „Отровното трио“ обяви, че ще търси съдебна отговорност от Мецола за тази корекция,  тя оттегли поправката)
 Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.
Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.
Той зачертава и  параграф 24, който гласи: ЕП “Потвърждава позицията си по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на бюджета на Съюза в случай на широкообхватни недостатъци по отношение на върховенство на закона в държавите-членки, включително необходимостта от защита на правата на бенефициентите, и призовава Съвета да започне възможно най-скоро междуинституционални преговори”. Този параграф означава да се спрат парите на корумпирани правителства, като се запази достъпът на населението до еврофондовете, пише в. Сега.
Джамбазки иска да се  задраска още първият параграф, в който пише: Европарламентът „дълбоко съжалява, че развитието на България доведе до значително влошаване на спазването на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите; изразява своята солидарност с хората в България и техните легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.
Европейското наблюдение на борбата с корупцията и съдебната реформа в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото“ – това заяви  заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова пред Европейския парламент (ЕП) в понеделник по време на обсъждането. Тя мотивира становището с още  много „недовършена работа“.
 Върховенството на закона е свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. Картографирането на корупцията показва ясно, че държавите членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват към корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да спре“, заяви по време на дебата докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания).
Очаква се окончателната резолюция  да бъде гласувана от Парламента в пленарна зала на 8 октомври.
Иво Христов

Каква резолюция одобри ЛИБЕ в битката за върховенство на закона в България – 

напомня евродепутатът Иво Христов от групата на социалистите и демократите в ЕП:

 

На 5 октомври т.г. Комисията  по граждански свободи на ЕП (LIBE) одобри с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се„ проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Евродепутатите подчертаха  необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.  Текстът се съсредоточи  върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.

Засегнати са и още характерни проблеми у нас:

  • обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти,
  • възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори ,
  • прибързано приемане на законодателство от управляващото мнозинство,
  • разследвания на корупцията по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, и „корупция, неефективност и липса на отчетност“,
  • сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България през последното десетилетие,
  • твърдения за използването на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите,
  • състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.