Последни новини
Home / Законът / До 30 април догодина: Гешев внася предложение за преструктуриране на СРП и районните прокуратури в Софийско

До 30 април догодина: Гешев внася предложение за преструктуриране на СРП и районните прокуратури в Софийско

Defakto.bg

Картата в столицата и окръга ще се променя диференцирано

Прокурорската колегия на ВСС начерта следващия етап от реорганизация на картата на районните прокуратури (РП) в страната.

А именно – до 30 април 2021 г. главният прокурор (в случая Иван Гешев) трябва да представи анализ и предложение за преструктурирането на най-голямата прокуратура, Софийската районна прокуратура, както и на РП в София- област. Става дума за районните прокуратури в Ботевград, Етрополе, Ихтиман, Пирдоп, Самоков, Своге, Сливница, Костинброд,  Елин Пелин. За тях днес кадровиците избраха „диференциран“ подход за промяна.

Всички останали РП в страната досега се реформираха „унифицирано“ – моделът бе, че районна прокуратура остава само в областния център, останалите се трансформираха в териториални поделения, като звено със специализирана администрация и налични обвинители. Така от 1 януари 2019 г. бяха закрити 11 РП, от 1 януари 2020 г. – 28 РП, а от 1 януари 2021 г. предстои закриването на още 38 РП.

Точката в дневния ред на колегията днес бе: „Обсъждане и избор на модел за оптимизация на съдебната карта и одобряване проект на Пътна карта с план за действие за реорганизация на структури на ПРБ на окръжно и апелативно ниво, във връзка с изпълнение на Дейност 1.7 „Избор на модел за оптимизация на съдебната карта“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от Висшия съдебен съвет по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020“. Става дума за европроекта с общ бюджет от 6 милиона лева, ръководител е Гергана Мутафова.

На 15 октомври Съдийската колегия ще проведе обсъждане и ще избира модела за оптимизация на районните съдилища – общо 113 в страната. Досега тяхното реформиране се отлагаше, а кадровици са категорични – закриване на съществуващи съдилища няма да има.

След това Пленумът на ВСС трябва окончателно да утвърди двата модела – прокурорския и съдийския.

От днешното обсъждане в Прокурорската колегия стана ясно, че за разлика от унифицирания модел, диференцираният не е с пределно ясни параметри. Възможни са различни вариации и комбинации, включително сливане, вливане, разделяне. Като примери бяха посочени сливане на няколко прокуратури, после след време разделяне на част от тях на самостоятелни звена като териториални поделения. Или пък разделяне на СРП в няколко прокуратури.

Какви точно предложения ще се направят ще е ясно до 30 април догодина след подробен анализ. А до три месеца от внасянето на предложението на главния прокурор, колегията трябва да одобри модела или моделите. 

Разбра се също, че ще бъде правен и анализ на териториалните поделения, разкрити от 1 януари 2019 г. (11-те първи закрити РП) и евентуално предложения за закриване на някои от тях. Но всичко това е въпрос на бъдеще.

Обсъждат се и реорганизации на ниво окръжни, а може би и апелативни прокуратури, но по отношение на не магистратски звена, най-вече на IT службите им.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.