Последни новини
Home / Законът / И конкубинат изплува в делото “КТБ”

И конкубинат изплува в делото “КТБ”

Defakto.bg

Защо не искате да разпитате Цветан Василев, интересува се журналист

Двама от основните прокурорски свидетели в мегапроцеса “КТБ” живеят на семейни начала, сиреч в конкубинат. Това признава днес пред Специализирания съд бившата главна счетоводителка на една от фирмите  Албена Андреева (свидетел № 3). Неин дългогодишен съжител се оказва бившата дясна ръка на Цветан Василев в банката Бисер Лазов (свидетел № 1), върху показанията на когото в голямата си част се гради обвинителната теза.

За любопитния детайл от гръмкото дело информира Клуб Z. Днес е проведено поредно заседание по процеса срещу 18 подсъдими, сред които Цветан Василев – единствен той бе предаден на съд задочно. След няколко промени в обвиненията в крайна сметка прокуратурата заложи на организирана престъпна група от банкери, счетоводители, одитори и други професии, източвали трезора.

Албена Андреева днес е описала своята роля така: “Цветан Василев беше над всички, на него е подчинен Бисер Лазов, а на Бисер Лазов подчинена съм аз”. Предния път обаче бившата главна счетодовителка все пак е уточнила, че е имала на нейно име фирми, които представлявала проформа. А днес не е успяла докрай да си спомни дали е придобивала различни активи на дружества след затварянето и фалита на КТБ през 2014 г. Иначе е свидетелствала, че всички десетки собственици на “кухи” фирми под патримониума на Василев след затварянето на банката на 20 юни 2014 г. оформили цялата документация за излизане от тях и пратили Бисер Лазов като техен представител във Виена. Но днес не отговори на въпроса защо е трябвало доументите да се носят на Василев и какво общо имат всички изредени фирми с него.

Андреева е разказала и че с Бисер Лазов са станали съдружници в една компания след затварянето на КТБ, но не помнела предмета на дейност и активите й.

Дошлият в съдебната зала журналист Сашо Диков пък директно и лично попитал съдия Виржиния Петрова защо не иска да разпита Цветан Василев, включително по скайп. Не е задължително, ще има разпит, когато е възможно, е бил отговорът.

Новини по екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в последните дни няма. На 2 октомври от информация в сръбско издание се разбра, че на първа инстанция Висшият съд в Белград отново е разрешил връщането на банкера в България по искане на прокуратурата. Адвокатът на Василев Константин Симеонов обяви, че ще обжалват пред апелативния съд. Последната дума в тази процедура при съседите е на министъра на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

2 коментара

  1. Трайчо

    Цветан Василев е управлявал КТБ еднолично и носи пряка отговорност за фалита на банката. Мястото му е зад решетките, а не в пет звездните хотели в Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.