Последни новини
Home / Законът / И конкубинат изплува в делото „КТБ“

И конкубинат изплува в делото „КТБ“

Defakto.bg

Защо не искате да разпитате Цветан Василев, интересува се журналист

Двама от основните прокурорски свидетели в мегапроцеса „КТБ“ живеят на семейни начала, сиреч в конкубинат. Това признава днес пред Специализирания съд бившата главна счетоводителка на една от фирмите  Албена Андреева (свидетел № 3). Неин дългогодишен съжител се оказва бившата дясна ръка на Цветан Василев в банката Бисер Лазов (свидетел № 1), върху показанията на когото в голямата си част се гради обвинителната теза.

За любопитния детайл от гръмкото дело информира Клуб Z. Днес е проведено поредно заседание по процеса срещу 18 подсъдими, сред които Цветан Василев – единствен той бе предаден на съд задочно. След няколко промени в обвиненията в крайна сметка прокуратурата заложи на организирана престъпна група от банкери, счетоводители, одитори и други професии, източвали трезора.

Албена Андреева днес е описала своята роля така: „Цветан Василев беше над всички, на него е подчинен Бисер Лазов, а на Бисер Лазов подчинена съм аз“. Предния път обаче бившата главна счетодовителка все пак е уточнила, че е имала на нейно име фирми, които представлявала проформа. А днес не е успяла докрай да си спомни дали е придобивала различни активи на дружества след затварянето и фалита на КТБ през 2014 г. Иначе е свидетелствала, че всички десетки собственици на „кухи“ фирми под патримониума на Василев след затварянето на банката на 20 юни 2014 г. оформили цялата документация за излизане от тях и пратили Бисер Лазов като техен представител във Виена. Но днес не отговори на въпроса защо е трябвало доументите да се носят на Василев и какво общо имат всички изредени фирми с него.

Андреева е разказала и че с Бисер Лазов са станали съдружници в една компания след затварянето на КТБ, но не помнела предмета на дейност и активите й.

Дошлият в съдебната зала журналист Сашо Диков пък директно и лично попитал съдия Виржиния Петрова защо не иска да разпита Цветан Василев, включително по скайп. Не е задължително, ще има разпит, когато е възможно, е бил отговорът.

Новини по екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в последните дни няма. На 2 октомври от информация в сръбско издание се разбра, че на първа инстанция Висшият съд в Белград отново е разрешил връщането на банкера в България по искане на прокуратурата. Адвокатът на Василев Константин Симеонов обяви, че ще обжалват пред апелативния съд. Последната дума в тази процедура при съседите е на министъра на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

2 коментара

  1. Трайчо

    Цветан Василев е управлявал КТБ еднолично и носи пряка отговорност за фалита на банката. Мястото му е зад решетките, а не в пет звездните хотели в Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.