Последни новини
Home / Законът / Отвод и смяна на кадровик по дисциплинарното дело срещу Бойко Атанасов

Отвод и смяна на кадровик по дисциплинарното дело срещу Бойко Атанасов

Defakto.bg

Самоотвод промени тричленния състав по дисциплинарното дело срещу столичния следовател Бойко Атанасов. По закон съставът разследва твърдяните дисциплинарни нарушения и предлага на колегията на ВСС дали и как да накаже магистрата.

През юни по предложение на новия градски прокурор Илиана Кирилова Прокурорската колегия образува ново дело срещу Атанасов, след като Върховният административен съд бе отменил предно наказание – намаляване на заплатата с 15 %, задето през 2017 г. не бил работил активно по пет дела. Такива данни няма, категоричен бе ВАС.

Тогава за дисциплинарни съдници на следователя чрез жребий бяха избрани Калина Чапкънова – председател и докладчик, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Отвод обаче си е направила Гергана Мутафова, единодушно гласуван днес. Мотивите останаха неясни. Мястото й заема Георги Кузманов.

По новото дело градският прокурор е предложила Атанасов да бъде уволнен заради интервю от 19 февруари пред Евроком, в което той коментира поведението, действията, практиките на Иван Гешев, споменава и Бойко Борисов. Както и за подписана от него декларация до съд в Ню Йорк по иск по закона РИКО за кражбата на 65 милиона долара от КТБ срещу Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, Делян Пеевски и други.

Колегията гласува днес и две оставки на магистрати. От системата по този ред бяха освободени зам.-районният прокурор на Пловдив Георги Кърпаров и Красимира Ипократова от РП-Шумен. Тя е дала оставка, след като не е било уважено желанието й за друго назначение след изтичане на работата й като младши прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.