Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска проверка на застрояването в местността „Поляните“ в Синеморец

Прокуратурата поиска проверка на застрояването в местността „Поляните“ в Синеморец

Defakto.bg
Десетки граждани протестират срещу застрояването в Синеморец и Черноморието, искат и оставка на правителството.

Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК)  с  проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк „Странджа“.

Преписката е образувана  по информация в медиите, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи  в Природен парк „Странджа“, местността „Поляните“ в с. Синеморец, посочва съобщеине на прокуратурата.  В медийната информация, се твърди още, че за одобрените подробни устройствени планове (ПУП), издадени по реда на чл. 110 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и ДНСК  трябва да установят извършени ли са и продължават ли да се осъществяват строителни действия в съответните поземлени имоти в землището на местността „Поляните“ в с. Синеморец и съответстват ли на издадените строителни книжа.  Попадат ли поземлените имоти в обхвата на Природен парк „Странджа“ и спазена ли е забраната по чл. 31, т.9 от Закона за защитените територии за дейности и строителство. Както и издадени ли са необходимите актове по съобразно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и ЗУТ.  Прокуратурата посочва, че трябва да се провери  дали са ли са съобразени изискванията за съгласуване на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение, извършена ли е оценка за степента на въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете по ЗБР и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.   На изясняване подлежат и всички останали условия за законност на строителството.

Необходимо е да се изясни и спазването на конкретните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, се казва още в съобщение на ВАП.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.