Последни новини
Home / Законът / На вниманието на ЕНП: Няма  развой по наказателните производства срещу съветниците на президента

На вниманието на ЕНП: Няма  развой по наказателните производства срещу съветниците на президента

Defakto.bg

 Илия Милушев с намалена гаранция, оспорва заповедта за задържане

По повод предложените поправки от ЕНП в резолюцията за върховенството на закона в България и настояването в нея да се включат „замесените в криминални действия съветници на президента“,  Де факто извърши своя проверка. Основният ни интерес бе докъде са стигнали делата след гръмките юлски арести на съветника по сигурността и отбраната Илия Милушев и на секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.  Още повече, че именно тези събития – нахлуването на спецпрокурори, военни обвинители и страшновати служители от Бюрото за защита на „Дондуков“-2  на 9 юли отприщиха гражданския протест, като днес е 91-ият му ден.

Развоят на делата срещу двамата за твърдяните „тежки престъпления“ е важен, той показва дали става дума за класическо наказателно преследване, в защита на законността (както би трябвало да бъде в една правова държава) или за показни акции с други цели (както изглежда да е).

Илия Милушев на излизане от ареста

Както е известно, съветникът Илия Милушев бе арестуван на 9 юли за разгласяване на класифицирана информация – държавна тайна, а на следващия ден обвинен за друго – че  подбудил бивш разузнавач да му предостави сведения, държавна тайна, които Милушев щял да предаде на президента Радев „с цел да причини на председателя на ДАР вреда“. Като твърдяната „вреда“ за шефа на разузнаването Атанас Атанасов била да се създаде повод за дисциплинарни проверки, поставяне под съмнение на неговите професионални и ръководни способности, както и създаване на впечатление за лошо изпълнение на задълженията и склонност към злоупотреби. Което на свой ред щяло да увреди престижа на Държавната агенция „Разузнаване“. В крайна сметка на 10 юли Милушев бе освободен, а военноокръжната прокуратура му определи 20 000 лева гаранция.

Оттогава досега развой по това наказателно производство няма, каза пред Де факто адвокатката на съветника Атанаска Каракашева. Думите й се потвърждат и от факта, че от 10 юли насам няма и прокурорски съобщения по темата. А медийната политика на ПРБ е да уведомява за събития от „обществен интерес“, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Въпреки липсата на процесуална активност на обвинението, по делото срещу Милушев все пак са се случили някои неща, уведоми защитата.

Първо, по негова жалба Софийският военен съд е намалил определената му гаранция от 20 000 на 5000 лева и в определението си е изтъкнал, че тъй като все пак е повдигнато обвинение за „тежко престъпление“ не може да го остави без никаква мярка за неотклонение.

Второ, пред Софийския районен съд е оспорена изобщо основателността на заповедта за задържане на президентския съветник, издадена от столичната военноокръжна прокуратура. Като съдът е изискал цялата преписка, за да извърши преценка дали изобщо има данни за разгласяване на секрети (както се твърди в заповедта).

Трето, пред Върховния административен съд е обжалвано отнемането на допуска на Илия Милушев до класифицирана информация. Това е станало с акт на ДАНС ден преди повдигането на обвинения, потвърден впоследствие от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) без проверка на фактите, изложени в жалбата. Подобен казус се беше завъртял преди три години с бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев, който потърси правата си и другаде.

ВАС тепърва ще се запознава с материалите по преписката за „ненадеждността“ на съветника Милушев – издал е съдебно удостоверение да се изискат процесните документи, общо 6 на брой, доброволно предадени от него преди да бъде арестуван.

По неофициална информация два от документите нямат никакъв гриф и са сигнали до президента Румен Радев. Останалите 4 са заготовки за документи, без подпис на длъжностно лице, номер, печат и са вид юридически становища във връзка с извършвани проверки в ДАР, като и в тях нямало информация, която да бъде определена като държавна тайна. „Надявам се ВАС да направи самостоятелна проверка на съдържанието на книжата, защото то, а не грифът определят една информация като класифицирана“, категорична е адвокат Каракашева.

И още – след гръмката прокурорска акция Илия Милушев е изкарал месец и половина в болница.

Пламен Узунов

Няма данни за развой и по делото срещу президентския секретар Пламен Узунов, също задържан на 9 юли и освободен на 10 юли от самата спецпрокуратура срещу 20 000 лева гаранция. Обвиненията срещу него са, че участвал в престъпен сговор с бизнесмена Пламен Бобоков,  конкретно – двамата са се сговорили секретарят да предава на бизнесмена информация за политическото положение в Либия и в Украйна, с която Бобоков не можел правомерно да се сдобие по друг начин. Като конкретно инкриминирани са копирани информации на Българската телеграфна агенция (БТА).

Десетина дни по-късно, в дело по жалба на Пламен Бобоков съдия Ангелина Гергинска от Специализирания съд обяви, че обменяната информация наистина е открита и няма как да е нанесла вреда. Приела бе само данни за сговор заради разменяни съобщения за танкера „Бадр“ и преписки за гражданство и то  „на пръв поглед“.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.