Последни новини
Home / Законът / Без изненади, отхвърлено вето върху промените в Изборния кодекс, гласуваме или с машини, или с бюлетини (допълнена)

Без изненади, отхвърлено вето върху промените в Изборния кодекс, гласуваме или с машини, или с бюлетини (допълнена)

Defakto.bg

Очаквано мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Изборния кодекс, с част от които се дава възможност за гласуване или с бюлетини, или с машини. За повторното приемане на изборните правила гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а 89 от БСП, ДПС и независимите бяха против.

Така, на а следващите избори в секциите над 300 избиратели ще може да се гласува и с бюлетини, и с машини. Според досега действащото законодателство трябваше да се гласува само с машини.
ОТ ДПС и БСП настояваха да се гласува само с машини, от ГЕРБ бяха категорични,  машинното гласуване носи рискове и те трябва да бъдат отчетени.  В закона бе запезане и силно критикуваното от юридическата общност решение за провеждане на референдуми по въпроси от изкючителна компетентност на Великото народно събрание.

По време на дебатите в пленарната зала председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че хартиената бюлетина е по желание на избирателите.  Дори  симпатизанти на БСП  настоявали пред Караянчева да не се въвежда 100 процента машинно гласуване.

Румен Радев оспори поправките в Изборния кодкес с мотива, че  целят служебната победа на управляващите на предстоящите избори.  Напомни, че през последната година имаше решение само за машинно гласуване и определи, че прехвърлянето върху  ЦИК на отговорността дали да се наемат, или закупят машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента.  Радев бе категоричен, че  отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ възразиха, че  с мотива, че се дава  възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.

Левицита и ДПС  настояха  управляващите да се възползват от възможността на ветото,  да поправят грешките си, за да не се дискредитират изборите.

Да не се учудите, ако след 30 години демокрация някой в България не признае резултатите от изборите. Компрометирането на доверието в изборния процес е компрометиране на демокрацията„, обърна се Йордан Цонев от ДПС към управляващите. Според него има два изхода – или само машинно гласуване, или гласуване с бюлетини, но и броене с машини.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за обединение на обществото и политиците, за да се гарантира честността на вота. „Единственият начин в момента да се сложи край на този модел на управление и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново като „Борисов 4“, е висока избирателна активност„, каза тя…

Крум Зарков от БСП заяви, че мотивите на президента са основателни  и сега е моментът да се решат проблемите в Изборния кодекс. „По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства, десетки милиони. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате.  Вменявате отговорност на ЦИК и други институции, правите всичко възможно да оставите правителството настрана. Защото се търси не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал“

Непоследователното и  хаотично законотворечство бе отбелязано в Брюксел, а  промените в изборното законодателство, близо до изборите, намери място в уникалната за България резолюция, свързана с  корупцията и върховенството на закона.

Към края на дебата Хамид Хамид критикува зам.-председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ по начина на водене и обяви: „Не сме събота и не сте в Лом.“ Преди седмица Цвета Караянчева се оправда за репликата „Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе“ с обяснението, че е изречена в събота и е била на партийно събитие.

Правната комисия  одобри Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия.

Постът бе оваканен,  след като бившият председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка заради прехвърлената от управляващите върху комисията отговорност  за закупуване или наемане на машини, без дори предварителен разговор по въпроса.

За единствения номиниран за поста гласуваха депутатите от всички парламентарни групи, без тези на „БСП за България“.  В предишния мандат на комисията Андреев участва като кандидат на  БСП.   В момента той е кандитат  на ГЕРБ и говорител на ЦИК. Андреев не отговори еднозначно на въпроса ще се справи ли комисията с новите си законови задължения около машинното гласуване.

Окончателното гласуване на кандидатурата му ще е утре в пленарната зала на Народното събрание.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.