Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева настоя за по-лека мярка от „домашен арест“, Апелативният специализиран съд отказа (обновена и допълнена)

Десислава Иванчева настоя за по-лека мярка от „домашен арест“, Апелативният специализиран съд отказа (обновена и допълнена)

Defakto.bg

По-лека мярка за неотклонение от сегашната, „домашен арест“, поиска Десислава Иванчева от Апелативния специализиран съд. Мотивите са основно медицински, изтъкна адвокатът й Теодора Гинчева. А именно – и в момента Иванчева трябва да напуска дома си за лекарски прегледи и процедури, но се налага за всеки конкретен случай да се иска разрешение от съда и, съответно, докторите всеки път да повтарят основанията за това.

Очаквано, замяна на „домашния арест“ бе отказана.

Производството бе по правилата на чл. 270 НПК, нормата визира произнасянето по мерките в съдебното производство. Жалбата е директно адресирана до Апелативния специализиран съд, тъй като там все още пребивава гръмкото дело „Младост“. Съответно, по нея ще се произнася съставът, оглавен от председателя Георги Ушев. На 6 юли като втора инстанция той призна Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за виновни за искан, а и получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, но намали присъдите на 8, 7 и 6 години затвор, приемайки че извършеното е по по-лек текст на НК. На първа инстанция Специализираният съд отхвърли прокурорските твърдения за взети пари от Ваклин, изрично призна и наличието на „провокация към подкуп“ от страна на строителния предприемач, но осъди тримата съответно напо 20, 15 и 12 години затвор.

Последната инстанция е Върховният касационен съд, но казусът още не е стигнал дотам, чакат се мотивите на състава на Георги Ушев.

Междувременно, както Де факто писа, Иванчева и Петрова влязоха и по дело пред Административен съд – София-град, заведено от Специлизирания съд срещу Комисията за защита на личните данни.

„Вече излежавам присъда без да има окончателно решение“, заяви днес Десислава Иванчева.

Процесуалното ограничение е съобразено както с постановените осъдителни присъди, така и със здравословното състояние на подсъдимата, обяви Апелативният спецсъд. Винаги при нужда й се издава разрешение за медицински прегледи и процедури, действащата мяра за неотлонение е адекватна и молбата се оставя без уважение, бе заключението.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.