Последни новини
Home / Законът / Брюксел одобри резолюцията за върховенството на закона и подкрепи „легитимните протести на българския народ“ (допълнена)

Брюксел одобри резолюцията за върховенството на закона и подкрепи „легитимните протести на българския народ“ (допълнена)

Defakto.bg
Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията ЛИБЕ и автор на резолюцията за състоянието на върховенството на закона в България. Снимка Сайт на ЕП

Тази резолюция е победа на хората, които стоят достойно на улицата и защитават своите ценности – така  румънската евродепутатка Рамона Стругариу поздрави българите за  битката им за справедлива и правова държава ( цялото изявление по-долу

 

С 358 гласа „за“, 277 – „против“ и 56 „въздържали се“ и  въпреки  съпротивата на Европейската народна партия и консерваторите,  евродепутатите приеха резолюцията за ситуацията с върховенството на закона в България,  изготвена  в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Мнозинството от евродепутатите изразяват съпричастност с протестите „за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“ у нас.  Документът има  политическо значение и съдържа  критично отношение за  състоянието на върховенството на закона и корупцията по високите етажи на властта.  Резолюцията запазва почти изцяло оригиналния си  вид въпреки внесените вчера 49 поправки. “ Смисълът й  остана непокътнат„, каза  евродепутатът Петър Витанов от групата на социалистите и демократите пред БНР.  Тя е изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти, Испания).

Евродепутатите  изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“.

Парламентът изразява съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“.

Подчертана е  липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Казва се, че  правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима, отбелязани са препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразена е и  загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Евродепутатите осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти . Действията на служителите на МВР са определени като “насилствени и непропорционални”, както и “незаконните и прекомерни одити“ на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

Осъждат се и кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. ЕП е дълбоко загрижен и обезпокоен от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. 

Подчератана е нуждата от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и от незабавна реакция за опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Отправя се призив за  сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите  появили се през лятото на 2020  в страната,  включително и  на  скандалите  по „Апартаментгейт“, „Къщите за гости“, „аферата с танкера в Либия“, имотът в Росенец и др.  

ЕП заявява,  че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността.

Споменават се подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да продължи мониторинга за България.

Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, казва авторът на резолюцията Хуан Агилар.

ЕНП и европейкиетконсерватори не подкрепиха документа, но зад резолюцията  застанаха  групите  „Социалисти и демократи“,  „Зелените“ и либералите.  Преди гласуването те публикуваха изявление под заглавие: „Години наред ЕНП си затваряше очите за ерозиращата демокрация на Унгария. Не обръщайте гръб и на България!“ 

Радан Кънев, който заедно с Елена Йончева, инциира изготвянето на документа,  написа във  Фейсбук“:  „ Резолюцията мина със значително мнозинство и сериозен пробив в ЕНП.
6 колеги „ЗА“ и 23 „въздържали се“ е отлично начало, при “партийна линия” за гласуване „против“.  Благодаря на всички колеги от Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия, които застанаха на страната на българските граждани, а не на “партийната дисциплина”.

Андрей Ковачев от ЕНП  – ГЕРБ определи резултата от вота като „партиен текст и злоупотреба с Европейския парламент с предизборна цел“.

Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените, който посети България и  не спести  в зала критики за управлението, написа след вота, на български в „Туитър“ : „Брюксел е зад теб, #България“.

Късно снощи  с  гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията,  които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България. Евродепутатите отхвърлиха 34 от тях, одобриха 14, а 1 бе оттеглена преди гласуването.

След критичната резолюция, България навлиза в нова фаза на отношенията си с европейските институции – тонът ще е по-категоричен, а похвалите – още по-оскъдни, коментираха политически наблюдатели.

По-късно  ЕП  разпространи окончателното съдържание на приетата резолюция.

По време на дебата в ЕП за корупцията и върховенството на закона в Бългрия, Рамона Стругариу заяви:  „Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“

Рамона Стругариу, Румъния: Тази резолюция е победа на хората, които защитават справедливостта и  правовата  държава

Днес Европейският парламент прие Резолюцията за върховенството на закона и основните права в България, след много сложни и тежки преговори. Изминаха две седмици на огън. В края им:
➡текстът, приет от комисията по ЛИБЕ, остава автентичен,  стратегическа битка за всеки глас , не позволи да бъдат премахнати параграфи от резолюцията.
➡ всички предложени от мен промени за пленарната зала са приети, включително и тази относно FinCen.
Призовахме за уважение към независимостта на съдебната система, конкретни мерки за борба с корупцията и прането на пари по високите етажи, защита на свободата на печата и гарантиране на правото на българските граждани да протестират мирно.
Осъдих злоупотребата с насилие от страна на органите на реда, както и лошите процедури, прилагани към българските протестиращи и журналисти.
Приетият днес текст изпраща и силно послание за солидарност с стремежите на българските граждани и техните легитимни искания и категорично осъжда неспазването от правителството на Борисов на принципите на върховенството на закона, демокрацията, правата и индивидуалните свободи.
Приемането на тази резолюция е победа на хората, които стоят достойно по улиците, за да защитават своите ценности, справедливост, правова държава.
Те чуха гласа си, а ние трябва да го слушаме. Защото винаги хората са най-важни.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.