Последни новини
Home / Законът / Европарламентът отказа да добави президента Радев в резолюцията за корупция и върховенство на закона в България (допълнена)

Европарламентът отказа да добави президента Радев в резолюцията за корупция и върховенство на закона в България (допълнена)

Defakto.bg

С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, съобщи  кореспондентът на БНР в Брюкесл.

Проекторезолюцията на Европарламента за корупцията и дефектите на правовавата система в България запазва почти изцяло оригиналния си вид въпреки внесените вчера 49 поправки. Евродепутатите отхвърлиха 34 от тях, одобриха 14, а 1 бе оттеглена преди гласуването.

Отхвърлено е   предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Не получи зелена светлина и текстът, в който се визираха съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в  незаконно притежание и съхранение на документи,  представляващи класифицирана информация и придобити нелегално от Държавна агенция „Разузнаване“, както и в участие в престъпно сдружение за търговия с влияние.

Отпада и предложеният текст за политическата неутралност на президента и това, че използва продължаващите протести като платформа за своята позиция.
Текстът, който обвързваше протестите с финансирането им от бизнесмена Васил Божков, бе оттеглен още вчера евродепутатката Роберта Мецола..

Изцяло е приет параграф 7, в който се настоява за сериозни, независими и активни разследвания на скандалните записи с Борисов, на Апартаментгейт, на Къщи за Тъщи, на Догансарай, на Танкергейт и на FinCen скандала с ББР.
Евродепутатът от ЕНП Мецола беше автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството.  Тя бе   задраскала всички текстове, които могат да се възприемат като критика срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, и бе добавила  текстове срещу президента Румен Радев и протестиращите хора в София.
Именно Мецола настоя в документа да бъдат добавени случаите с  президентските съветници,  чиито дела нямат развитие, след арестите им преди три месеца.  Малтийската депутатка поиска да отпадне и текста за мониторниг  над страната.
От разпечатката на гласуването се вижда  голямата разлика между гласувалите за и против, което означава, че ЕНП не само не са успели да мобилизират подкрепа от други групи, но също не са били единни в подкрепата на поправките на тяхната малтийска колежка. Полската група на ЕНП в ЕП е гласувала в подкрепа на автентичната декларация на ЛИБЕ и на българсикте граждани, заяви Радан Кънев във видеоразговор от  Брюксел. Той очаква, че резолюцията за България ще мине с голямо мнозинство в Европарламента.  Групата на ЕНП партия няма да подкрепи резолюцията за България на вота, заяви пред БНР пък  нейният зам. председател Естебан Гонсалес Понс.
Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, който внесе 9 поправки, претърпя пълно поражение –  всичките му предложения са  отхвърлени.  Сред тях бе и  идеята да  бъде заличено съжалението, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция.
Приети  са две от трите поправки на румънката Рамона Стругариу от групата на либералите. Сред тя е предложението, с  което  българските органи се призовават да разследват разкритията, според които три български банки – „Инвестбанк“, Пиреос“ и държавната българска банка за развитие са участвали в обработването на плащания с висок риск от изпиране на пари и финансиране на организираната престъпност и тероризъм.
Резултатите от вота по целия документ ще станат ясни след 17:00 часа българско време, сочи БНР.

Проекторезолюцията, одобрена от ЛИБЕ

На 5 октомври т.г. Комисията  по граждански свободи на ЕП (LIBE) одобри проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Текстът се съсредоточи  върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания. Евродепутатите поискаха  българското правителство да гарантира по-строг контрол върху  изразходването на средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Засегнати са и въъросите за прибързано приемане на законодателство от управляващото мнозинство, както и състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.