Последни новини
Home / Законът / Обръщение на Софийския адвокатски съвет: Ограниченият достъп на адвокатите до съдилищата, е дискриминация за професията

Обръщение на Софийския адвокатски съвет: Ограниченият достъп на адвокатите до съдилищата, е дискриминация за професията

Defakto.bg

За пореден път Софийският адвокатски съвет (САС) изразява остро недоволство от ограничения достъп на адвокатите до съдебните  сградите в столицата и  настоява за незабавно разрешаване на проблема.

В обръщение до Министъра на правосъдието, Висшия  съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет  и председателите на Апелативен съд – София и Софийския районен съд,  САС отбелязва,  че извънредна епидемична обстановка не бива  да възпрепятства изпълнението на конституционните задължения на българския адвокат да оказва правна помощ на гражданите и юридическите лица, в т.ч. и чрез процесуално представителствоПромяната в пропускателния режим и сигурността на съдебните сгради,  може да се извърши без да се нарушават Правилата за вътрешния ред, решенията на ВСС и заповедите на Министъра на здравеопазването, казват адвокатите.

Фактът, че поставяме въпроса неколкократно от миналата година и той не получава разрешение, показва не просто неразбиране, а дискриминиране на защитниците на правата на гражданите“,  пише в  обръщението.

Посочен е и друг принципен аргумент:  „Адвокатите и прокурорите са страни в съдебния процес, но достъпът до съдебни, особено сградите на Софийски районен съд и Съдебната палата,  е силно затруднен само за защитниците, които са  принудени често да се редят на дълги опашки, за да влязат в съдебните зали“. 

Съветът е категоричен, че:  „Подобно отношение  е белег на дискриминация, недопустима за една правова и демократична държава“ .

Защитниците очакват от  Министъра на правосъдието да вземе присърце усилията  за  нормален  достъп на  граждани и адвокати в съдилищата, без да се поставят в опасност здравето и интересите на участниците в съдебните производства, е записно  в обръщението,  подписано от инициатора му Ивайло Данов, председател на САК.

Цялото обръщение:

 

 

           ДО

                            МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО

                            ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

                            ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

                            ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АПЕЛАТИВЕН СЪД – СОФИЯ

                            ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 

от

СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ – представляван от неговия председател адвокат ИВАЙЛО ДАНОВ, с адрес за контакти: гр. София, бул. „Тодор Александров“ № 137, ет. 2, ел.поща: [email protected].

Уважаеми колеги,

Софийският адвокатски съвет като защитник на професионалните права на адвокатите от Софийска адвокатска колегия и споделяйки неудовлетворението им от създадените множество ограничения за достъп до съдебните сгради, за пореден път настоява този проблем да бъде незабавно разрешен.

Съзнаваме, че обявената в Република България извънредна епидемична обстановка изисква прилагането на допълнителни мерки за защита.

Те обаче не следва да възпрепятстват изпълнението на конституционно закрепените задължения на българския адвокат да оказва правна помощ на гражданите и юридическите лица, в т.ч. и чрез процесуално представителство.

Фактът, че поставяме въпроса неколкократно от миналата година и той не получава разрешение, показва не просто неразбиране, а дискриминиране на защитниците на правата на гражданите. От друга страна, адвокатите и прокурорите са страни в съдебния процес, но достъпът до съдебните сгради /особено сградите на Софийски районен съд и Съдебната палата/ е силно затруднен само за адвокатите. Те са принудени често да се редят на дълги опашки, за да влязат в съдебните зали. Подобно отношение също е белег на дискриминация, недопустима за една правова и демократична държава.

Считаме, че промяната на реда за достъп на адвокати до съдебните сгради може да бъде извършена без да се нарушават Правилата за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на съдебните сгради и обекти, тъй като конструкцията и функционалността им го позволяват /сградите на Софийски районен съд и Съдебната палата/, както и без да се нарушават решенията на Висшия съдебен съвет и заповедите на Министъра на здравеопазването.

Председателят на Софийски районен съд подкрепи искането на Софийския адвокатски съвет и в писмо до предишния Министър на правосъдието открито заяви, че: „Нееднократно са констатирани случаи на значителни забави на участници в процеса – адвокати, страни, свидетели, вещи лица, съдебни заседатели, обосновани единствено с невъзможността да преминат своевременно през наложения с оглед мерките за сигурност контрол. Съществен фактор, обуславящ разрешаването на поставения проблем в спешен порядък, се явява и броят граждани, които ежедневно посещават съдебните сгради, който дори спрямо други централни институции е в пъти завишен.“, както и че: „С оглед конструктивните особености на двете сгради считам, че е налице функционалната възможност за обособяване на по два потока за влизане във всяка от тях. Реализирането на тази възможност би допринесло за по-бързо обслужване на посетителите и би повишило чувството им на удовлетвореност от обслужването, а оттам и би се отразило положително на работната среда.“.

Софийският адвокатски съвет счита, че спешното разрешаване на този наболял проблем ще доведе до облекчаване работата на адвокатите и съда /невъзможността за своевременно започване на съдебни заседания и отлагане на дела по тази причина ще бъдат преодолени/, индиректно ще гарантира ефективното упражняване на правата на българските граждани и ще съдейства за съществено подобряване на условията за прилагане на противоепидемичните мерки.

Надяваме се на необходимото разбиране и съдействие от Министъра на правосъдието, който чрез ръководената от него Главна дирекция „Охрана“, на която е възложена охраната и контрола за достъп в съдебните сгради, може да подпомогне усилията на цялата правна общност да създаде нормални условия за достъп за граждани и адвокати в съдилищата, без да се поставят в опасност здравето и интересите на участниците в съдебните производства.

 

Председател на САС

адв. Ивайло Данов

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.