Последни новини
Home / Законът / Без гласовете на опозицията, Александър Андреев бе избран за председател на ЦИК

Без гласовете на опозицията, Александър Андреев бе избран за председател на ЦИК

Defakto.bg

С гласовете на ГЕРБ,  „Обединени патриоти“, „Воля“ и 4-ма независими,  говорителят на ЦИК Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия. Това стана след  остро недоволство на опозицията от отговорите му на въпроса как ще работи ЦИК за предстоящите избори.  БСП гласуваха против, а ДПС не участваха в гласуването.

Както при изслушването в правната комисия, така и на заседанието в  пленарната зала, Андреев не  успя да отговори  ясно дали машините за гласуване  ще се закупуват или ще се наемат. Ивестно е, че във всички секции, където избирателите са над 300, трябва да има и възможност за гласуване с устройства, а с проемените  в Изборния кодекс отговорността за това беше прехвърлена на ЦИК.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска  от Александър Андреев ясно да каже как комисията ще организира машинното гласуване и дали ще се наложи нова промяна на Изборния кодекс. „Остава малко време до изборите, което е скъпо, и, ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите.“

Андреев бе лаконичен:  „Не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя“.

Отговорът му ядоса и левицата, и  ДПС.

В началото на заседанието лидерът на движението Мустафа Карадайъ  обяви, че ДПС ще подкрепи избора на Андреев, за да не настъпи „абсолютен хаос в работата на този държавен орган“.  Но след като Андреев не даде конкретен отговор на въпросите,  Карадайъ заяви:  „Промени се нашето мнение. Няма как, колеги, по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната“.

Кандидатурата на Андреев е подкрепена от ГЕРБ.  До днес Андреев беше член на ЦИК , избран от квотата на ГЕРБ.  В миналия мандат бешу участник по предложение на БСП.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.