Последни новини
Home / Законът / Подновяват делото за убийството на Чората във ВКС – опит пореден

Подновяват делото за убийството на Чората във ВКС – опит пореден

Defakto.bg

Пореден опит за поредно гледане на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, издъхнал през 2005 г. в Благоевград по време на полицейската акция „Респект“, ще направи Върховният касационен съд на 26 октомври. Новото дело във ВКС бе образувано, след като в края на миналата година върховните съдии отмениха влезлите в сила 7-годишни присъди на полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков – по 6 години. Всички те бяха освободени.

На проведено заседание през юни тази година обаче се яви само един експерт-медик. От лекарите, изготвили предни заключения, един е починал, друг трайно се е установил в Белгия, трети е възрастен, болен и възпрепятстван да се яви, включително и заради неотминалата опасност от COVID-19.

Върховните съдии бяха изпратили искане до ВМА да посочи трима специалисти, които да ги заменят. В отговор шефът на болницата ген.Венцислав Мутафчийски бе информирал, че може да определи само  един, тъй като експертите пулмолози са ангажирани с битката с коронавируса.

Така ВКС изпрати ново писмо за посочване на двама експерти, този път до болница „Лозенец“. Проблемът с експертите е решен, информират сега от върховния съд.

Преди 15 г. Чората издъхна в Благоевград по време на разпоредената от тогавашния вътрешен министър Румен Петков акция „Респект“, след като бе задържан, окован с белезници и проснат на земята. За последно разширена експертиза обяви, че Ангел Димитров е умрял от задушаване.

След едно завъртане на осъждане и оправдаване, решение на Евросъда в Страсбург срещу България, последвал „втори тур“ и осъждане на петима спецполицаи на по 7 години затвор за убийството на арестанта, през декември миналата година по техни жалби, а и по искане на главния прокурор петчленен състав на ВКС възобнови производството пред последната инстанция, отмени присъдите и нареди ново гледане на казуса от последната инстанция.

Така големият въпрос от какво умря един арестант при една спецакция преди 15 години отново ще се решава от ВКС.

На 21 октомври последната инстанция ще заседава и по казус срещу Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Той оспорва 2-годишна ефективна присъда, постановена от Специализирания съд и потвърдена от Апелативния специализиран съд за държане на живак и на незаконни антики и настоява да бъде оправдан или делото да се върне за ново разглеждане.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.