Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Спрян е строеж на плажа в Обзор, проверява се отказ за разследване на строителство край Синеморец.

Прокуратурата: Спрян е строеж на плажа в Обзор, проверява се отказ за разследване на строителство край Синеморец.

Defakto.bg

След проверка, възложена от Върховна административна прокуратура заради  незаконни строежи и достъпа до плажна ивица по Черноморието, е  спряно  изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на плажа на град Обзор, съобщава прокуратурата. Проверката е била извършена от РДНСК -Бургас и е сезирана и Община „Несебър“.  

При проверката  са установени нарушения при строежа на „Жилищна сграда за курортно ползване“, която се намира на  плажа в  Обзор.  Те засягат  изграждане на подпорната стена зад предвидената сграда, която е недовършена и не е въведена в експлоатация – не са изпълнени предписанията за осигуряване здравината, пространствената устойчивост и консервирането на строежа.

Сезирана е и  Община „Несебър“. Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община „Несебър“ е издал заповед за незабавно спиране на изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на строеж: „Жилищна сграда за курортно ползване“ на плажа на гр. Обзор.

Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това.  Заповедта е връчена на участниците в строителството.

Спреният строеж по сигнали на гражданите.

Междувременно БНР съобщи,  че  апелативната прокуратура в Бургас е започна проверка по отказа на окръжния прокурор Ангел Георгиев  за образуването на наказателно производство относно строителството в местността „Поляните“ край Синеморец.   Това се е  случило, след като окръжният прокурор е прекратил преписката по случая, но Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности.

Апелативната прокуратура е поискала материалите по извършената проверка от окръжния прокурор. Тя трябва да установи обоснован и законосъобразен ли е отказът за образуването на наказателно производство.

Новите строежи се очаква да обхванат поляните над устието на река Велека в 32 имота. Всички те попадат в две зони от европейската мрежа „Натура 20000“ и в националната защитена територия – Природен парк „Странджа“. Строежът бе временно спрян по сигнали на гражданите,  но през последната седмица е бил възобновен след официална информация, че цялата местност е включена в строителни планове, макар и отпреди десетилетие.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.