Последни новини
Home / Законът / След като бе напълно оправдан, Илко Семерджиев съди прокуратурата за 100 000 лева обезщетение

След като бе напълно оправдан, Илко Семерджиев съди прокуратурата за 100 000 лева обезщетение

Defakto.bg

Един от малцината действащи министри, получили обвинение, а впоследствие изцяло оправдани на три съдебни инстанции – Илко Семерджиев, на свой ред е завел дело срещу прокуратурата. Той е предявил срещу ПРБ иск за 100 000 лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). В края на септември Софийският градски съд е образувал дело по казуса, на 2 октомври е проведено разпоредително заседание, показа проверка на Де факто.

Според чл. 2 от ЗОДОВ се носи отговорност за повдигнато обвинение, приключило с оправдание в съда. Отговаря се и за несъставомерни обвинения.

През 2017 г. като служебен министър на здравеопазването в кабинета „Герджиков“ прокуратурата обвини Илко Семерджиев, че е заплашвал по телефона с уволнение изпълнителката директорка на агенцията по лекарствата Асена Стоименова, която отказвала да назначи негов човек за свой заместник заради конфликт на интереси. Престъплението бе квалифицирано по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс. Текстът гласи:

Чл. 269 (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

Дни след повдигането на обвинението самият Семерджиев (който бе и служебен вицепремиер) бе коментирал: Дали на прокуратурата е известно, че уволнението не е заплаха, а правомощие на назначаващия?

През 2018 г. Софиийският градски съд чете: „Невинен“, през 2019 г. Софийският апелативен съд потвърждава оправдаването. И двете инстанции приемат не само че в случая не е имало заплашване, но и въпросният „кандидат“ за назначаване не е бил в конфликт на интереси, както твърдеше прокуратурата.

Окончателното решение на ВКС дойде през  януари тази година. И обяви обвинението не само за недоказано, но и за изначално негодно.

Върховните съдии Антоанета Данова – председател и докладчик, Лада Паунова и Даниел Луков бяха категорични – министър не може да бъде привличан под отговорност за престъпление против държавните органи и лица, заемащи, публични фунции, тъй като самият той е част от държавната власт, а в случая става дучма за посегателства отвън. Извън това ВКС постанови, че изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата е нямала самостоятелни правомощия да определя свой заместник, без съгласуване със здравния министър и няма как на министъра да се вменява вмешателство. На трето мякто върховните съдии изцяло отхвърлиха и твърденията за отправени заплахи – цитираните реплики на Семерджиев, че може да уволни Асенова не могат да са съставомерни, тъй като ръководител е имал правото да налага дисциплинарни санкции. Още повече, че от цялото съдържание на представения разговор става ясно, че и намерение за освобождаване не е имало.

Сега по делото за обезщетението Софийският градски съд указва на прокуратурата, че в едномесечен срок може да подаде писмен отговор на жалбата, включително и да възрази срещу нея, като е длъжен да посочи доказателствата си. Ако ПРБ не представи отговор в срок и не се яви на първото заседание по делото (без да е направил искане за разглеждане в негово отсъствие), Семерджиев може да поиска постановяване на неприсъствено решение.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата с държавния печат указа на президента за  обнародване в …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.