Последни новини
Home / Актуално / Проф. Атанас Семов: Важно е критичният глас на Европа да не потъне в пушилката на джипа

Проф. Атанас Семов: Важно е критичният глас на Европа да не потъне в пушилката на джипа

Defakto.bg

Това, което видяхме и чухме от Брюксел през последните дни, е,  че  Европа няма желание да търпи повече очевидни неевропейски практики, които ние си знаем отдавна –  това коментира конституционният съдия  проф. Атанас Семов по повод доклада на ЕК и последвалата резолюция на Европейския парламент за влошеното качество на върховенството на закона в България. Пред БТВ той определи случилото се като шамар за управляващите.  Според Семов,  най-притеснителна е констацията за рецидив – „ България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада„.

Трябва да се притесняваме от това, че българската власт власт непрекъснато лъже своите граждани, лъже и Европа за реформи, промени и напредък.  Ние всички тук знаем  много добре каква е действителната картина, а сега видяхме, че е Брюксел знае„, заяви конституционалистът.  Професорът смята, че „докладът на ЕК трябва да се чете като насърчителен и окуражващ българската нетърпимост към  безобразията.  “ Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им“ .

Нищо реално не се прави в борбата с корупцията, затова и има усещане у  гражданите  за корумпирана държава, отбеляза още съдията.  По думите му,  у нас има борба кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея. Правосъдната система се гърчи под натиска на политическите механизми.В  съдебната система  работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в определени  случаи, каза той.

Въпросът обаче не е кой, а защо.   Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват.  Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не.  Избирателно да се изнася иформация по едни  дела, а  за други – не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза  – несъвместими с европейската ценностна система“,  коментира още Семов.

Той  отбеляза, че е  „недопустимо отново този доклад да мине тихо като през пустиня и да потъне в пушилката на джипа„.

Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията, активно и в реално време. Това е урокът който трябва да научим, защото това е, онова, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“ , заяви  Семов.

Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар, надежда и  подкрепа за европейската нормалност в България, към която е време да се върнем,  заключи той.

Професорът сравни промените в Конституцията с памперс –  ясно е какво има вътре, но дава малко време на безпомощните родители.  „Загуба на политическо и историческо време е да се коментират отделни елементи на този проект“, каза той.

Това не е проект за Конституция, а конвулсия на политическия режим,  категоричен бе професорът.

Скоро промяна на конституционните правила не можем да видим,  отбеляза Семов по повод недосегаемостта на фигурата на главния прокурор. „Големият проблем не е кой е главен прокурор и дали е разбрал какви са му правомоишщята, а да мислим, когато избираме  и  да не допускаме повече подобни проблеми и процеси, на каквито сме свидители през последните  десет години“ , коментира професорът. И напомни, че обществото отдавна негодува срещу тежкото мълчание на прокуратурата за свидетелствата на тежки злоупотреби с власт.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.